– Jødene ble tvunget til å finansiere sin egen undergang

Den norske psykologen og forfatteren Berit Reisel fortalte om plyndringen av jødene i Norge.
Berit Reisel har skrevet bok om den økonomiske plyndringen av de norske jødene. (Foto: Bjarte Bjellås)

Psykolog og forfatter Berit Reisel holdt foredrag på MIFFs Israelkonferanse i Kristiansand 9. oktober. Reisel ble født i en svensk flyktningleir, etter at foreldrene flyktet fra Norge under Holocaust. I 2021 ga hun ut boken «Hvor ble det av alt sammen?» Plyndringen av jødene i Norge. Det var også temaet hennes for foredraget.

– Det var 20 år siden jeg bestemte meg for å skrive denne boken, men den har blitt utsatt mange ganger. Det har vært for tungt å åpne denne døren, sa hun til de rundt 200 tilhørende i salen.

I boken forteller Reisel om arbeidet i Skarpnes-utvalget, et statlig utvalg oppnevnt for å kartlegge hva som skjedde med norske jøders eiendom under andre verdenskrig. Utvalgets mandat var å «kartlegge hva som skjedde med jødenes eiendeler i Norge under den annen verdenskrig» og «kartlegge hvorledes og i hvilket omfang beslaglagte verdier/eiendeler ble tilbakeført til jødene etter krigen.»

– Ettersom filmer og bilder kom fra konsentrasjonsleirene så skjønte man hvor det hadde blitt av slektninger. Men hvor det hadde blitt av alle eiendeler visste ingen. Ingen fortalte jødene hvor eiendelene deres var blitt av. Det var et gapende hull i historien, fortalte Reisel.

– Det skulle gå 50 år før det ble mulig å finne svar på noen av disse spørsmålene, la hun til.

Reisel fortalte om hvordan de norske jødene ble plyndret under den andre verdenskrig og om den lange kampen for å få et restitusjonsoppgjør.

– Verdisaker som gull, sølv og smykker ble overført til de tyske okkupantene, som betaling for deportasjonen av de norske jødene. Jødene ble tvunget til å finansiere sin egen undergang, fortalte forfatteren.

Hele foredraget hennes kan du se i opptak her:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise