Omstridt offiser forsvarer Gaza-krig

I mars publiserte IDF-offiseren Danny Zamir, som leder en opplæringsinstitusjon som forbereder unge elever til førstegangstjeneste, en avskrift av en gruppesamtale mellom ni aspirantsoldater som drøftet israelske soldaters oppførsel under krigen mot Hamas i januar.

I samtalen kom det fram to eksempler på at israelske soldater var lette på avtrekkeren mot sivile og noen eksempler på vandalisme mot palestinsk eiendom. En militær etterforskning har konkludert med at de nevnte tilfellene bygde på rykter, og ikke kan bevises.

Sitatene som Zamir publiserte ble gjengitt av medier over hele verden, og ble sett på som en bekreftelse fra israelsk side av anklagene om krigsforbrytelser som kommer fra arabisk side. Fra israelsk venstreside fikk Zamir ros fordi han våget å åpne en samtale om Israels krigføring. Israelsk høyreside avviste soldatenes uttalelser, framstilte Zamir som venstreekstremist og påpekte at han i 1990, som kompanisjef, ble dømt til fengsel fordi han nektet å vokte en religiøs seremoni ved Josefs grav i Nablus.

Zamirs egne kommentarer
Zamir selv mener gjengivelsen og mediadebatten som har oppstått etter soldatenes uttalelser ble offentlige har “kommet ut av kontroll”.

– Internasjonale medier har gjort IDF til krigsforbrytere, sier Zamir i et intervju med Herb Keinon i Jerusalem Post. Både Zamir selv og hans barn tjenestegjør i de israelske forsvarsstyrkene. Det ville de ikke gjort dersom Zamir trodde den israelske hæren besto av krigsforbrytere.

Offiseren ser på “Operasjon Støpt Bly” som “fullstendig rettferdig”.
Han kan ikke vite som de påståtte skyteepisodene som soldatene fortalte om fant sted, men tror noen isolerte tilfeller av vandalisme fant sted.

– Jeg tror noen tilfeller av vandalisme inne i hus fant sted, men man må sette det i sammenheng. Det gjør ikke soldatene til krigsforbrytere, sier Zamir.

– Da den amerikanske hæren erobret Fallujah for tre år siden, ble titusenvis av mennesker drept. Da den russiske hæren erobret Tjetjenia i 2000, ble Grozny lagt i støv, påpeker Zamir.

Riktig å gå til krig
– Det var riktig å sette i gang Operasjon Støpt Bly, og IDF gjennomførte en målrettet operasjon. Dessverre blir sivile drept i slike operasjoner. IDF opererte på en måte hvor de prøvde å beskytte siviles liv, sier Zamir.

– Det ble ikke gitt ordre til å drepe sivile eller gjøre noen summariske henrettelser eller noe i den retning. Det var problemer, men problemene kan hæren ta seg av, legger han til.

Religiøse zionister bra for hæren
Zamir har reagert spesielt på en artikkel i New York Times, hvor det ble framstilt som om religiøse zionister er det største etiske problemet i IDF. Dette avviser Zamir bestemt.

– De religiøse zionistene er ledende på mange områder – i hæren, i utkantområdene, i utdannelse – og det blir feilaktig skapt et bilde av at de er ayatollaher som styrer verden. Det stemmer ikke, og det sier jeg som en som er venstreorientert og sekulær, sier Zamir. Han mener flere soldater med religiøs-zionistisk bakgrunn vil heve den moralske standarden i hæren.

Nekter ikke å tjenestegjøre
I dag ville heller ikke Zamir nektet å tjenestegjøre på Vestbredden.

– [Min ordrenekt i 1990] var før Oslo, og jeg mente Israel brukte metoder som ikke var i henhold til de jødiske og demokratiske verdiene til staten. Siden 1992 har jeg gjort det klart at det ikke er noen grunn til å nekte å tjenestegjøre [på Vestbredden], og det tror jeg til denne dag, sier Zamir.

Alle elevene som går ut fra Zamirs akademi går inn i hæren, og 30 prosent fortsetter militær karriere som offiserer.

 

Forrige artikkelBosetninger Israel vil beholde
Neste artikkelJerusalem Post oppsummerer “David Weiss”-saken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.