Omstridt offiser forsvarer Gaza-krig

I mars publiserte IDF-offiseren Danny Zamir, som leder en opplæringsinstitusjon som forbereder unge elever til førstegangstjeneste, en avskrift av en gruppesamtale mellom ni aspirantsoldater som drøftet israelske soldaters oppførsel under krigen mot Hamas i januar.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

I samtalen kom det fram to eksempler på at israelske soldater var lette på avtrekkeren mot sivile og noen eksempler på vandalisme mot palestinsk eiendom. En militær etterforskning har konkludert med at de nevnte tilfellene bygde på rykter, og ikke kan bevises.

Sitatene som Zamir publiserte ble gjengitt av medier over hele verden, og ble sett på som en bekreftelse fra israelsk side av anklagene om krigsforbrytelser som kommer fra arabisk side. Fra israelsk venstreside fikk Zamir ros fordi han våget å åpne en samtale om Israels krigføring. Israelsk høyreside avviste soldatenes uttalelser, framstilte Zamir som venstreekstremist og påpekte at han i 1990, som kompanisjef, ble dømt til fengsel fordi han nektet å vokte en religiøs seremoni ved Josefs grav i Nablus.

Zamirs egne kommentarer
Zamir selv mener gjengivelsen og mediadebatten som har oppstått etter soldatenes uttalelser ble offentlige har “kommet ut av kontroll”.

– Internasjonale medier har gjort IDF til krigsforbrytere, sier Zamir i et intervju med Herb Keinon i Jerusalem Post. Både Zamir selv og hans barn tjenestegjør i de israelske forsvarsstyrkene. Det ville de ikke gjort dersom Zamir trodde den israelske hæren besto av krigsforbrytere.

Offiseren ser på “Operasjon Støpt Bly” som “fullstendig rettferdig”.
Han kan ikke vite som de påståtte skyteepisodene som soldatene fortalte om fant sted, men tror noen isolerte tilfeller av vandalisme fant sted.

– Jeg tror noen tilfeller av vandalisme inne i hus fant sted, men man må sette det i sammenheng. Det gjør ikke soldatene til krigsforbrytere, sier Zamir.

– Da den amerikanske hæren erobret Fallujah for tre år siden, ble titusenvis av mennesker drept. Da den russiske hæren erobret Tjetjenia i 2000, ble Grozny lagt i støv, påpeker Zamir.

Riktig å gå til krig
– Det var riktig å sette i gang Operasjon Støpt Bly, og IDF gjennomførte en målrettet operasjon. Dessverre blir sivile drept i slike operasjoner. IDF opererte på en måte hvor de prøvde å beskytte siviles liv, sier Zamir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble ikke gitt ordre til å drepe sivile eller gjøre noen summariske henrettelser eller noe i den retning. Det var problemer, men problemene kan hæren ta seg av, legger han til.

Religiøse zionister bra for hæren
Zamir har reagert spesielt på en artikkel i New York Times, hvor det ble framstilt som om religiøse zionister er det største etiske problemet i IDF. Dette avviser Zamir bestemt.

– De religiøse zionistene er ledende på mange områder – i hæren, i utkantområdene, i utdannelse – og det blir feilaktig skapt et bilde av at de er ayatollaher som styrer verden. Det stemmer ikke, og det sier jeg som en som er venstreorientert og sekulær, sier Zamir. Han mener flere soldater med religiøs-zionistisk bakgrunn vil heve den moralske standarden i hæren.

Nekter ikke å tjenestegjøre
I dag ville heller ikke Zamir nektet å tjenestegjøre på Vestbredden.

– [Min ordrenekt i 1990] var før Oslo, og jeg mente Israel brukte metoder som ikke var i henhold til de jødiske og demokratiske verdiene til staten. Siden 1992 har jeg gjort det klart at det ikke er noen grunn til å nekte å tjenestegjøre [på Vestbredden], og det tror jeg til denne dag, sier Zamir.

Alle elevene som går ut fra Zamirs akademi går inn i hæren, og 30 prosent fortsetter militær karriere som offiserer.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise