IDFs tøffe virkelighet

Kritikken mot forsvarsstyrkene fra ytre venstresiden i Israel er sterkt overdrevet og urealistisk, mener Yoaz Hendel.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I de fleste demokratiske land har man en marxistisk eller kommunistisk venstreside i det politiske landskapet, som motsetter seg enhver krig. Slik er det uansett hvor legitim resten av befolkningen mener en krigføring er. I Europa har vi sett eksempler på dette når det gjelder NATOs bidrag på Balkan og de europeiske landenes innsats i Afghanistan. I Norge har det blitt konkretisert ved partiet Rødt og venstresiden i SV.

Slik er det også i Israel. Den radikale venstresiden kritiserer titt og ofte de israelske sikkerhetsstyrkene. Noen ganger er dette berettiget, men som oftest føler flertallet i Israel at kritikken er urimelig.

Tilslørt av ideologi
En som setter godt ord på hvordan israelere flest tenker i denne saken, er forfatteren Yoaz Hendel. I et innlegg i Yedioth Aharonoth 11. januar beskriver han hvordan han mener den radikale venstresiden rett og slett ikke forholder seg til virkeligheten.

De sitter på sine “fjelltopper av falsk moralisme” og ser på verden “gjennom et slør av ideologi”, hevder Hendel. Ofte uten grunn stemples IDF som den skyldige part i en krigssituasjon eller i skuddvekslinger med palestinske terrorister.

Billig substitutt
Det er ingen vits i å høre to sider av en sak. Det er ingen vits å stole på unnskyldninger og forklaringer. Uten okkupasjon, uniformer, veisperringer og arrestasjoner hadde hele konflikten vært løst for lenge siden, skriver han ironisk.

– I en demokratisk stat er kritikk en viktig ting. Men den radikale venstresidens automatiske fordømmelse av alt IDF representerer eller hevder, er demonisering og et billig substitutt for ærlig kritikk, mener forfatteren.

Krig er skittent
Men virkeligheten er annerledes. I virkeligheten er krig skittent – uavhengig av hvilken side du er på. Menneskeheten har ennå ikke funnet opp en “patent” for å løse alle konflikter ved hjelp av en god vilje. Fram til det skjer, vil maktbruk være nødvendig.

– IDF må kjempe fordi våre “gode naboer” – fylt av godhet – fortsatt ønsker å ødelegge Israel. Dessverre er ikke krig det som det en gang var. Det er ikke lenger snakk om en front i krig som er adskilt fra hjemmefronten, men heller en god miks av sivile og terrorister. For terrorgrupper er sivile både fienden og den beste forsvarsstillingen. Implikasjonene av dette komplekset og disse krigsmessige dilemmaer er at mennesker risikerer å bli såret. Dette er virkeligheten – og det finnes ingen annen, forklarer han.

Verdens mest moralske hær
Ifølge Hendel finnes det ingen hær i verden som er så moralsk som de israelske forsvarsstyrkene. Fra dag én lærer IDF opp sine soldater i å gjøre moralske vurderinger i krigssituasjonene og å beskytte sivile liv – selv om de hører til på fiendens side. Det er “den jødiske armés moralske kodeks”.

Men “den perfekte armé” eksisterer ikke. Israelske soldater er ikke engler. Feil har forekommet og vil forekomme. Det er i krigens natur.

– IDF er verdens mest moralsk hær fordi den kjemper fram mot følgende mål; det ideelle, avslutter han.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise