Israels neste forsvarssjef endelig klar

Prosessen med å finne Israels nye forsvarssjef har vært lang og kronglete for statsminister Benjamin Netanyahus regjering.
Benny Gantz ble født i 1959 i moshav Kfar Ahim. (Foto: JINSA)

Den avtroppede forsvarssjefen Gabi Ashkenazi skulle i utgangspunktet bli erstattet av generalmajor Yoav Galant denne måneden, men slik skulle det aldri bli.

Galant måtte ofres
Ashkenazi har vært i bitter uenighet med forsvarsminister Ehud Barak i en rekke saker, blant annet i spørsmålet om hva Israel skal gjøre med Iran. Det var derfor ikke tilfeldig, mener mange israelske eksperter, at nettopp Galant ble valgt som hans erstatter. Han skal blant annet dele Netanyahus og Baraks syn på at det kan bli nødvendig med en militær konfrontasjon mot Iran – med eller uten USA i ryggen.

Men snart skulle Galant bli etterforsket av riksadvokaten. Det startet med en rapport fra Det grønne partiet som dokumenterte at Galant har overtatt og bygget på offentlig land, uten nødvendig godkjennelse. Riksadvokaten støttet deres konklusjoner: Generalmajoren bygget ut huset og laget vei over deler av de tre målene han skal ha tatt seg til rette på.

Kritikk for midlertidig løsning
Til slutt måtte Netanyahu og Barak offentliggjøre at deres favoritt likevel ikke ble neste IDF-leder. De to ønsket egentlig at den utpekte viseforsvarssjefen til Galant, generalmajor Yair Naveh, skulle midlertidig ta over etter Ashkenazi. Dette ville gjort at Barak hadde fått renset luften i toppen av forsvarshierarkiet, samtidig som han og Netanyahu hadde fått bedre tid til å finne en permanent erstatter.

Først ute med å kritisere planene var hæren. En anonym kilde anklaget de to for å «svekke hæren på et kritisk tidspunkt» ved å ikke finne en permanent løsning umiddelbart. Deretter fikk begge mye pepper på regjeringsmøtet søndag, og fra en rekke sentrale opposisjonspolitikere. Dermed måtte nok en forsvarssjef, som var utpekt som en midlertidig erstatter, forlate forsvarssjefstillingen før han hadde begynt.

Gantz kan også ryke
Deretter ble generalmajor Benny Gantz offentliggjort som Ashkenazis endelige erstatter. Nå skulle han kun godkjennes av den såkalte «Turkel-komiteen», som kontrollerer ansettelsesprosessene til toppverv i det israelske samfunnet. Men heller ikke denne vurderingsprosessen gikk for seg uten problemer.

Advokaten Avi’ad Vissuli overleverte nemlig en formell klage til regjeringsadvokat Yehuda Weinstein og dommer Ya’akov Turkel. Vissuli krever i klagen at utnevnelsen av Gantz som ny forsvarssjef blir trukket tilbake, på et grunnlag som er svært likt det som felte Galant.

Mer eiendomsrot
5. mars 2010 ble Gantz anklaget for ulovlig å ha utvidet tomtegrensene til huset sitt til å inkludere opprinnelige offentlige landområder, og siden bygget på dem. Vissuli peker på at eiendomsloven også må gjelde for de to forsvarssjefkandidatene.

Onsdag 10. februar offentliggjorde Turkel-komiteen at de likevel godkjenner ansettelsen av Gantz. Terrassen som ble bygget ulovlig i 1999, ble revet straks det i fjor ble påpekt at den var ulovlig.

Når det gjelder selve huset som Gantz skal ha bygget ut med 60 kvadratmeter på offentlig område, har han innrømmet straffeskyld. Dessuten har han dokumentert at den lokale byggekomiteen i prinsippet hadde godkjent hans søknad om byggetillatelse. Men av ulike grunner ble ikke Gantz’ standardvilkår godkjent.

Ikke alvorlig nok
Komiteen er dermed ikke enig med Vissulis vurderinger. Gantz har ingen plettfri vandelsattest, men den er mer en god nok til å bli utnevnt som ny forsvarssjef, konkluderer man. De har akseptert hans forklaringer og berømmer generalmajorens åpenhet og integritet.

Dermed må ansettelsen kun godkjennes av den israelske regjeringen søndag, noe som sannsynligvis er en ren formalitet.

Hvem er Gantz?
Benny Gantz ble født i 1959 i moshav Kfar Ahim. I 1977 begynte han sin førstegangstjeneste i det israelske forsvaret (IDF). Han vervet seg til fallskjermjegerbrigaden og ble i 1979 offiser etter gjennomført offiserskole. Siden har Gantz hatt en rekke verv i IDF. Dette er noen av dem:

– Kommandør for Shaldag-avdelingen i luftforsvaret.

– Kommandør for fallskjermbrigaden.

– Kommandør for den nordlige reservedivisjonen.

– Kommandør for Judea og Samaria-divisjonen i 2000.

– Israels militærattaché i USA fra 2005-2009.

Gantz har også tatt mye utdanning i løpet av sin lange karriere i forsvaret. Han har gjennomført kursene ved IDFs kommando- og hovedkvarterskole og Den nasjonale sikkerhetsskolen. Han har en bachelorgrad i historie fra Universitetet i Tel Aviv og en mastergrad i politisk vitenskap ved Universitetet i Haifa. I tillegg har han en mastergrad i Nasjonal ressursledelse fra Det nasjonale forsvarsuniversitetet i USA.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise