Rekordhøy motivasjon for å tjenestegjøre

8 av 10 israelske 17- og 18-åringer ønsker å tjenestegjøre i kampavdelinger under førstegangstjenesten.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Etter Den andre Libanon-krigen har israelske ungdommers motivasjon for å tjenestegjøre i kampavdelinger økt betydelig.

Søknadene til israelske tenåringer som møter til førstegangstjeneste i mars, viser at motivasjonen for å tjene landet med fare for eget liv er rekordhøy.

Økning etter kriger
Hele 80 prosent av rekruttene har søkt om å tilbringe de tre neste årene (to år for jenter) i en kampenhet. Aldri tidligere har man registrert en slik villighet til å ta de tøffeste og mest farefulle jobbene i avdelinger som kan komme i stridssituasjoner.

– Uten tvil forstår tenåringene nødvendigheten av å være i fronten, sier en militær kilde til Yedioth Aharonoth.

Opp 10 prosentpoeng på fire år
Etter Den andre Libanon-krigen i 2006 og forsvarskrigen mot Hamas på Gaza-stripen i årsskiftet 2008/09 har kampavdelingene blitt stadig mer populære i Israel. Mens 69,5 svarte at de ønsket å tjenestegjøre ute i fronten i 2007, økte tallet til 73 prosent i 2009 og 76 prosent i 2010 på samme tid av året.

– Disse tallene reflekterer ønsket til tusenvis av tenåringer om å bli kampsoldater. Vi burde være stolte, sier en annen militærkilde til avisen.

Må være der
Andre kilder mener motivasjonsøkningen må skyldes ungdommens ønske om å være der det skjer.

– Vi gjør mye for å oppmuntre til å verve seg [til kampavdelinger] på skoler og andre steder. Offiserene, inkludert forsvarssjefen, snakker med studentene. Dette bidrar til å øke deres interesse for å bidra betraktelig, forteller en av dem.

– Tenåringene forstår at på tross av den relative roen vi opplever nå, så står vi i en hard konflikt og at det er bruk for dem, sier han.

Fortsatt utfordringer
Men på tross av den svært gledelige oppgangen legger ikke IDF skjul på at mange utfordringer fortsatt står igjen når det gjelder å skaffe nok rekrutter.

Mer enn 13 prosent av ungdommen får fritak fra all militærtjeneste fordi de studerer på jødiske bibelskoler (yeshivaer). Tallet vil trolig nå 20 prosent i 2020. IDF og regjeringen har satt i gang en rekke tiltak for å få flere ultraortodokse til å avlegge verneplikten.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise