IDF vil hindre kidnappinger for enhver pris

De israelske forsvarsstyrkene vurderer å styrke en gammel retningslinje som gir instruks om å forhindre kidnappinger for enhver pris, også eventuelt på bekostning av livet til den kidnappede soldaten. Retningslinjen er kjent i Israel som Hannibal-protokollen, og ble innført på 1980-tallet.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

I praksis har retningslinjen ikke blitt fulgt opp i noen særlig grad, fordi den enkelte avdelingssjef har valgt bort å videreformidle den, eller gitt den en egen tolkning. Mange mener livet til den kidnappede soldaten må verdsettes så mye, at man for eksempel ikke skyter mot kjøretøyet som gisseltakerne trekker seg tilbake med. Da Gilad Shalit ble kidnappet i 2006 ble det ikke skutt mot kidnapperne under deres tilbaketrekning.

Andre offiserer har tolket Hannibal-protokollen på en streng måte. I forbindelse med Gaza-krigen i 2008/2009 ga en kommandant i Golani brigaden ordre til soldater om å blåse seg selv i luften med en håndgranat dersom de var i fare for å bli kidnappet. Forsvarssjef Benny Gantz skal nå formulere en mer klar og enhetlig retningslinje på dette området.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise