IDF vil hindre kidnappinger for enhver pris

De israelske forsvarsstyrkene vurderer å styrke en gammel retningslinje som gir instruks om å forhindre kidnappinger for enhver pris, også eventuelt på bekostning av livet til den kidnappede soldaten. Retningslinjen er kjent i Israel som Hannibal-protokollen, og ble innført på 1980-tallet.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I praksis har retningslinjen ikke blitt fulgt opp i noen særlig grad, fordi den enkelte avdelingssjef har valgt bort å videreformidle den, eller gitt den en egen tolkning. Mange mener livet til den kidnappede soldaten må verdsettes så mye, at man for eksempel ikke skyter mot kjøretøyet som gisseltakerne trekker seg tilbake med. Da Gilad Shalit ble kidnappet i 2006 ble det ikke skutt mot kidnapperne under deres tilbaketrekning.

Andre offiserer har tolket Hannibal-protokollen på en streng måte. I forbindelse med Gaza-krigen i 2008/2009 ga en kommandant i Golani brigaden ordre til soldater om å blåse seg selv i luften med en håndgranat dersom de var i fare for å bli kidnappet. Forsvarssjef Benny Gantz skal nå formulere en mer klar og enhetlig retningslinje på dette området.

Forrige artikkelPoliti raidet Hamas-bygninger i Jerusalem
Neste artikkelTenåringer vil ikke bli byttet mot terrorister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.