Stadig færre avtjener verneplikt

I år 2020 vil 60 prosent av israelerne unnlate å avtjene førstegangstjeneste, advarte IDFs personellsjef, generalmajor Orna Barbivai, torsdag. Allerede er det slik at 50 prosent blant menn og kvinner slipper unna.

Blant menn utgjør ultraortodokse jøder den største andelen av årskullene som ikke tjenestegjør. Ultraortodokse jøder utgjør nå 26 prosent av landets førsteklassinger. I 1960 var 7 prosent av førsteklassingene ultraortodokse. Denne demografiske endringen bidrar betydelig til å senke andelen som avtjener verneplikt, selv om noen spesialprogram har gjort det mulig for noen ultraortodokse å gå inn i IDF.
Blant jødiske ungdommer som bor i bosetninger på Vestbredden, er motivasjonen til å tjenestegjøre i kampavdelinger mye større enn i Gush Dan-regionen, som inkluderer Tel Aviv. 61 prosent av bosetterungdommene søkte seg til kampavdelinger. I Jerusalem søkte 52 prosent og i Tel Aviv-området kun 36 prosent.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBarak møter Panetta i Canada
Neste artikkelNetanyahu: – Iran må trues med angrep
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise