Stadig færre avtjener verneplikt

I år 2020 vil 60 prosent av israelerne unnlate å avtjene førstegangstjeneste, advarte IDFs personellsjef, generalmajor Orna Barbivai, torsdag. Allerede er det slik at 50 prosent blant menn og kvinner slipper unna.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Blant menn utgjør ultraortodokse jøder den største andelen av årskullene som ikke tjenestegjør. Ultraortodokse jøder utgjør nå 26 prosent av landets førsteklassinger. I 1960 var 7 prosent av førsteklassingene ultraortodokse. Denne demografiske endringen bidrar betydelig til å senke andelen som avtjener verneplikt, selv om noen spesialprogram har gjort det mulig for noen ultraortodokse å gå inn i IDF.
Blant jødiske ungdommer som bor i bosetninger på Vestbredden, er motivasjonen til å tjenestegjøre i kampavdelinger mye større enn i Gush Dan-regionen, som inkluderer Tel Aviv. 61 prosent av bosetterungdommene søkte seg til kampavdelinger. I Jerusalem søkte 52 prosent og i Tel Aviv-området kun 36 prosent.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise