Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bare halvparten har gassmasker

I januar 1991 måtte israelerne bruke gassmaske i frykt for at Saddam Husseins Scud-raketter skulle være utstyrt med kjemiske våpen. (Foto: R Barraez D´Lucca, flickr.com)
I januar 1991 måtte israelerne bruke gassmaske i frykt for at Saddam Husseins Scud-raketter skulle være utstyrt med kjemiske våpen. (Foto: R Barraez D´Lucca, flickr.com)
Det israelske sivilforsvaret kan komme til å gå tom for gassmaskesett om tre måneder, viser tall fra IDF. Da vil kun 55 prosent av israelske innbyggere være beskyttet mot biologiske og kjemiske angrep.

Yedioth Ahoronoth meldte om gassmaskemangelen mandag. Sist uke antydet IDFs planleggingssjef, generalmajor Amir Eshel, at Syrias biologiske og kjemiske våpen kan falle i Hizbollahs hender dersom Bashar Assads regime faller. Det har gjort folk bekymret for om Israel er forberedt på et angrep med slike våpen.

IDFs oversikt viser at det kun er 400.000 gassmaskesett igjen på lager. Disse er forventet å bli distribuert de neste tre månedene, og gis til førstemann til mølla. Ytterligere 120.000 sett er bestilt av myndighetene, men disse var i utgangspunktet tiltenkt beredskapslageret. Det er ikke planlagt eller bevilget midler til distribusjon av disse.

 

45 prosent vil stå uten gassmaske

Når de siste gassmaskesettene er delt ut vil omlag 55 prosent av israelske borgere, 4,2 millioner mennesker, ha en gassmaske. De gjenværende 45 prosentene vil være ubeskyttet hvis et biologisk eller kjemisk angrep skulle komme mot Israel. Også titusenvis av flyktninger og immigrantarbeidere vil stå uten maske.

Etterspørsel etter gassmasker har økt den siste tiden, spesielt etter IAEA-rapporten som indikerte at Iran utvikler atomvåpen.

I områdene som er mest sårbare for angrep, på kyststripen mellom Haifa og Ashdod, står 38 prosent av innbyggerne uten gassmasker. I mindre sårbare områder, som for eksempel Jerusalem, ble distribusjonssteder aldri åpnet, hvilket har ført til at kun 15 prosent har gassmasker der. 52 prosent i Tel Aviv-området har fått seg gassmasker.

 

Ikke noe budsjett

Å produsere nok gassmaskesett vil koste cirka 1,8 milliarder kroner.

– Distribusjonen kommer til å stoppe fordi vi ikke har budsjett [til det.] Selv hvis pengene skulle komme til å dukke opp, ville det ta to år å produsere resten av settene, sier en høystående tjenestemann i sivilforsvaret til Yedioth Aharonoth.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart