Israels elektroniske krigføring

Elektronisk krigføring er blitt et avgjørende del av Israels forsvar. De som først og fremst driver med dette, har sin base på en av flyvåpenets baser.
Israels avdeling for elektronisk krigføring er en prestisjefull tjeneste for vernepliktige soldater. (Illustrasjonfoto: IDF)
Israels avdeling for elektronisk krigføring er en prestisjefull tjeneste for vernepliktige soldater. (Illustrasjonfoto: IDF)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Soldatene som driver med elektronisk krigføring er delt i to avdelinger: En som arbeider på bakken og en som sitter i spesialtilpassede fly og driver krigføringen fra luften. De to avdelingene samarbeider nært med hverandre, med flyvåpenets hovedkvarter i Tel Aviv og med flyverne de hjelper.

Israels fiender har tilsvarende avdelinger. Det er en evig katt- og mus-lek, hvor det er rask utvikling. Israel må alltid ligge et skritt foran. Noe av det farligste er å undervurdere sine motstandere.

 

Soldatene

Hvert kull på skolen for elektronisk krigføring er på 18 elever. Antallet kvinner varierer, men totalt sett utgjør kvinner ca. en tredel av disse soldatene.

Mange av kandidatene er bedt om å søke. Noen av dem har først forsøkt å bli kampflygere, men har mislykkes med det. Å bli kampflyger er meget prestisjefylt i Israel, folk vet at nasjonens skjebne i stor grad avhenger av deres dyktighet.

Før studiet begynner, har kandidatene gjennomgått en rekke fysiske og mentale tester. Under studiet, som er på ett år, avsluttes hver uke med en test. Deretter har de to års plikttjeneste. Og så går de inn i reserven, slik mange israelske soldater i andre våpengreiner også gjør. I reserven blir soldatene innkalt til øvinger rett som det er, og når det trengs til aktiv krigføring.

Blant de emnene som inngår i utdanningen for soldatene i elektronisk krigføring, er å lære å slåss som vanlige infanterisoldater. For de som er i fly, kan bli skutt ned, og plutselig befinne seg i fiendtlig område. Avdelingen har mistet 14 soldater i tidens løp, 13 av dem av fiendtlig ild. Øverstkommanderende for avdelingen holder kontakt med familiene til alle de omkomne.

Det som skjer under tjenesten, er hemmelig. Soldatene kan ikke snakke hjemme og der de ellers er om ting som angår tjenesten.

 

Krigføringen

Disse avdelingene skyter ikke med raketter, kanoner og lignende. Mye av det de driver med, er hemmelig. Blant de tingene vår kilde nevner, er følgende:

Alle israelske fly som kan bli utsatt for fiendtlige våpen, blir “pakket inn” elektronisk. Da blir det “veldig, veldig, veldig” vanskelig for fienden å finne flyet. I sammenheng med dette kan de forstyrre og blinde fiendens radarsystemer. De kan forhindre at fienden gjør noe tilsvarende med israelske fly.

De kan lamme fiendens kommunikasjons-systemer. Når en fiendtlig fly, for eksempel en drone fra Hizbollah, kommer inn over israelsk luftrom, kan de forhindre at dronen kommuniserer med sin bakkestasjon.

Dette må de klare å gjøre selv under en full krig, når raketter hagler mot Israel.

 

Kilde: En artikkel av Yaacov Lappin på jpost.com (Jerusalem Post) 21. september 2013.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise