Nasjonal sikkerhetsrådgiver blir Mossad-sjef

Netanyahu har utnevnt Yossi Cohen som ny sjef for etterretningstjenesten Mossad. Ifølge statsministeren har han ”et vell av erfaringer og prestasjoner”.
Statsminister Benjamin Netanyahu og påtroppende Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen i september. (Foto: GPO / Flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu og Mossad-sjef Yossi Cohen. Bildet er tatt da de to utbrakte en skål i forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen. (Foto: GPO / Flickr.com)

Yossi Cohen var nestkommanderende i Mossad fra 2011 til 2013, og har siden da vært nasjonal sikkerhetsrådgiver i Netanyahu-administrasjonen. Det innebærer at han har vært leder for det nasjonale sikkerhetsutvalget, der regjeringsmedlemmer med ansvar innenfor forsvar og sikkerhet er medlemmer. Cohen overtar etter Tamir Pardo som Mossad-sjef i januar. Netanyahu offentliggjorde utnevnelsen mandag 7. desember, ifølge Times of Israel.

Netanyahu sa at Mossad trenger å utvikle seg på tre områder: operasjonell dyktighet, etterretning og diplomati – og at han hadde hatt disse tre feltene i tankene da han vurderte utnevnelsen av ny sjef for organisasjonen. For Mossad-sjefen vil diplomatisk ekspertise spille en særlig stor rolle når det gjelder å utvikle bånd til stater som ikke har formelle diplomatiske relasjoner med Israel.

– Yossi Cohen har et vell av erfaringer og prestasjoner, og han har bevist sin dyktighet på flere felt innen organisasjonen. Han har lederskapsevner og profesjonell forståelse, som er de nødvendige karakteristikkene for den som skal lede organisasjonen, sa Netanyahu.

Det er statsministeren som har ansvaret for å utnevne lederen for Mossad, fordi organisasjonen arbeider direkte under statsministerens kontor.

Cohen er firebarnsfar, født i Jerusalem, og kommer fra en familie av moderne ortodokse jøder med åtte generasjoners historie i Jerusalem. Han har 30 års erfaring fra tjeneste i Mossad. Blant annet har han hatt ansvaret for rekruttering og oppfølging av agenter. Internt har han fått tilnavnet ”Modellen”, fordi har er kjent for å gå foran med et uklanderlig eksempel. Han var en av tre hovedkandidater til stillingen som Mossad-sjef.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise