Israelsk soldat tiltales for drap

Soldaten som skjøt og drepte en palestinsk knivterrorist i Hebron 24. mars, blir tiltalt for forsettlig drap.

Soldaten på bildet er anklaget for med vilje å ha drept en palestinsk terrorist som ikke utgjorde en trussel. (Foto: Flash90)
Soldaten på bildet er anklaget for med vilje å ha drept en palestinsk terrorist som ikke utgjorde en trussel. (Foto: Flash90)

Torsdag ble det klart at den israelske militære påtalemyndigheten tar ut drapstiltale mot en av det israelske forsvarets egne soldater, ifølge Jerusalem Post.

Siden 26. mars har det pågått rettslig høring i den militære domstolen i Jaffa, men fram til i går var det uklart hva tiltalen mot soldaten ville bli. Nå er det avgjort at han tiltales for forsettlig drap. Tiltalen vil bli formelt kunngjort mandag 18. april. For øyeblikket er den tiltalte soldaten pålagt å oppholde seg inne i en militærbase.

Drapet fant sted torsdag 24. mars i Hebron. To palestinske terrorister gikk først til knivangrep mot israelske soldater og skadet en soldat. De israelske styrkene skjøt begge angriperne i selvforsvar. Den ene av dem ble momentant drept. Den andre ble skadet. Etter ti minutter gikk den tiltalte soldaten bort til den skadde terroristen og skjøt og drepte ham. Et videoopptak publisert av organisasjonen B’Tselem viser at terroristen ble skutt i hodet av soldaten mens han allerede lå forsvarsløs på bakken. Før han skjøt, skal soldaten ha uttalt at den overlevende knivangriperen ”burde bli drept”. Etterpå skal han ha sagt til sine overordnede at vedkommende ”fortjente å dø”. Offiseren som var ansvarlig for å lede soldatene på stedet rapporterte selv inn hendelsen umiddelbart, og soldaten ble tatt ut av tjeneste. Soldaten er ikke navngitt i media.

I ettertid har obduksjonsrapporten bekreftet at det var skuddet i hodet som forårsaket den palestinske terroristens død.

Saken har skapt stort engasjement i den israelske samfunnsdebatten. Forsvarsminister Moshe Ya’alon, forsvarssjef Gadi Eisenkot og statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å fordømme soldatens handling. Flere politikere lengre til høyre anklaget dem for å forhåndsdømme. Det er blitt holdt demonstrasjoner av grupper som mener soldaten burde frifinnes. Hovedargumentet for dette er at de mener soldatens angivelige frykt for at terroristen bar et bombebelte var reell, selv om andre fra forsvaret allerede hadde ransaket ham. I rettssystemet har dilemmaet hovedsakelig vært om tiltalen skulle pålyde uaktsomt, forsettlig eller overlagt drap.

Forrige artikkel– Palestinernes hatopplæring må ta slutt
Neste artikkelTord Lien planlegger Israel-besøk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/