Framtidens jagerfly leveres snart til Israel

F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)
F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske luftforsvaret inngikk i 2010 avtale med det amerikanske selskapet Lockheed Martin om produksjon av nye F-35 jagerfly. Til sammen har Israel bestilt 33 fly av modellen F-35A for å styrke luftforsvaret sitt. Onsdag ble det første av disse flyene vist fram under en avdukingsseremoni ved en av selskapets fabrikker i Texas. Israelske militære toppledere og representanter for amerikanske myndigheter var til stede. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman var også med på seremonien. Han omtalte flymodellen som ”verdens mest avanserte jagerfly” og sa at Israel er stolt av å være det første landet i regionen som tar slike fly i bruk. Forsvarssjefene har valgt ut det beste for å kunne sikre Israels kontroll over luftrommet sitt, konstaterte han ifølge Jerusalem Post.

Sjefen for det israelske luftvåpenet, brigadegeneral Tal Kalman, sa at han følte han ”hadde framtiden i hendene” da han testet en simulator av F-35.

Lockheed Martins talsmann sier at den nye flytypen vil få en nøkkelbetydning for Israels militære posisjon i Midtøsten. Flyene er laget for å overvinne alle trusler som måtte komme, inkludert avanserte missiler og tungt forsvart luftrom, opplyses det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske selskaper er også med på produksjonen av flyene. Israel Aerospace Industries produserer vingene til alle fly i verden av typen F-35A. Elbit Systems produserer hjelmer med et avansert høyteknologisk displaysystem til alle F-35 piloter.

I tillegg til Israel er både USA, Norge og minst ti andre land i ferd med å gjøre F-35 til hovedflytypen i luftforsvaret sitt.

Flyet som ble vist fram onsdag vil bli levert til Israel senere dette året.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag