Framtidens jagerfly leveres snart til Israel

– Disse flyene vil styrke Israels evne til å avskrekke fiender og kraftig forbedre vår operasjonelle kapasitet, sier forsvarsminister Avigdor Lieberman.

F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)
F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)

Det israelske luftforsvaret inngikk i 2010 avtale med det amerikanske selskapet Lockheed Martin om produksjon av nye F-35 jagerfly. Til sammen har Israel bestilt 33 fly av modellen F-35A for å styrke luftforsvaret sitt. Onsdag ble det første av disse flyene vist fram under en avdukingsseremoni ved en av selskapets fabrikker i Texas. Israelske militære toppledere og representanter for amerikanske myndigheter var til stede. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman var også med på seremonien. Han omtalte flymodellen som ”verdens mest avanserte jagerfly” og sa at Israel er stolt av å være det første landet i regionen som tar slike fly i bruk. Forsvarssjefene har valgt ut det beste for å kunne sikre Israels kontroll over luftrommet sitt, konstaterte han ifølge Jerusalem Post.

Sjefen for det israelske luftvåpenet, brigadegeneral Tal Kalman, sa at han følte han ”hadde framtiden i hendene” da han testet en simulator av F-35.

Lockheed Martins talsmann sier at den nye flytypen vil få en nøkkelbetydning for Israels militære posisjon i Midtøsten. Flyene er laget for å overvinne alle trusler som måtte komme, inkludert avanserte missiler og tungt forsvart luftrom, opplyses det.

Israelske selskaper er også med på produksjonen av flyene. Israel Aerospace Industries produserer vingene til alle fly i verden av typen F-35A. Elbit Systems produserer hjelmer med et avansert høyteknologisk displaysystem til alle F-35 piloter.

I tillegg til Israel er både USA, Norge og minst ti andre land i ferd med å gjøre F-35 til hovedflytypen i luftforsvaret sitt.

Flyet som ble vist fram onsdag vil bli levert til Israel senere dette året.

Forrige artikkel”Det er svært viktig at land som deler de samme verdiene, står sammen mot hat og terrorisme”
Neste artikkelAbbas nekter å hilse på Israels president
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/