Israelsk araber i IDF: – Jeg elsker Israel

Stadig flere israelske arabere ønsker å tjenestegjøre i det israelske forsvaret.

Israelske beduiner deltar i en militærøvelse. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Israelske beduiner deltar i en militærøvelse. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)

De aller fleste soldatene i det israelske forsvaret er jødiske, men det finnes likevel et mindretall av israelske arabere som tjenestegjør som frivillige. De fleste araberne i IDF er beduiner, som for det meste bor i det sørlige Israel, men mange er også etterkommere av arabere som bodde i landet før krigen i 1948.

– Hvorfor bestemte jeg meg for å tjenestegjøre? Fordi jeg er en borger av dette landet, og jeg ønsker å bidra til landet som jeg elsker, sier sersjant Yusef Salutta. Han tjenestegjør i en bataljon som driver med ørkenbefaring, skriver Jerusalem Post.

I Israel har ikke arabere verneplikt i forsvaret, slik som jødiske unge menn og kvinner. Drusere og tsjerkessere har verneplikt i IDF, og mange beduiner melder seg frivillig til tjeneste. Blant de 175.000 soldatene i aktiv tjeneste i landet finnes det flere hundre arabere. Antallet er økende. Kristne og muslimer kan melde seg frivillig.

Drusiske soldater fullfører den obligatoriske marsjen for å motta sine bereter. (Foto: IDF, flickr.com)
Drusiske soldater fullfører den obligatoriske marsjen for å motta sine bereter. (Foto: IDF, flickr.com)

Salutta bærer et smykke med Davidstjerne rundt halsen, og pratet ivrig med sine medsoldater på hebraisk da han blir intervjuet. Det er arabiske politikere i Israel som ser på hans tjeneste i IDF som forræderi.

– Vi er totalt imot dette fenomenet, sier Ahmad Tibi, israelsk-arabisk Knesset-medlem.

– Hva foregår i hodet til en person som tjener mot sitt eget folk? Vi prøver å lære folk at dette ikke er rett, fortsetter Tibi.

Araberne som frivillig melder seg til tjeneste, sier at familiene deres støtter dem, og at de er forberedt på å bli kritisert.

– Jeg bryr meg ikke om dem [de arabiske Knesset-medlemmene]. Jeg må være en del av dette landet og være slik som alle andre, sier Salutta.

Mange beduinere har lenge tjenestegjort i det israelske forsvaret. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Mange beduiner har lenge tjenestegjort i det israelske forsvaret. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)

Hans venn, 20 år gamle sersjant Saleh Khalil, sier at hans bidrag til forsvaret kan tjene ham i framtiden.

– Jeg vervet meg for å gi et bidrag til landet jeg bor i. Landet hjelper oss og jeg kommer til å ha en lys framtid, sier Khalil.

Ifølge lederen for IDFs minoritetsgruppe, Wajdi Sarhan, ser mange israelske arabere på militærtjeneste som en måte å få bedre framtidsmuligheter.

– Det kan være lettere når man har et ID-kort for israelske soldater eller reservister, man blir lettere integrert i samfunnet, sier Sarhan.

Sarhan forteller at mange arabere som tjenestegjør i IDF, mottar trusler i landsbyene de kommer fra. Derfor får flere lov å reise til og fra basen uten å måtte bruke uniform.

Når det gjelder Israels konflikt med palestinerne, er det ingen tvil om at de arabiske soldatene vil kjempe hvis de må.

– Alle som har bestemt seg for å verve seg til en slik avdeling har allerede tatt dette i betraktning på forhånd, avslutter Sarhan.

BBC har laget en dokumentar om israelsk-arabiske soldater i IDF.

Forrige artikkelNew York har svartelistet norske KLP og Danske Bank for boikott av israelske bosetninger
Neste artikkelMerkels parti erklærer alle former for Israel-boikott antisemittisk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.