IDF-soldat dømt for forsettlig drap på uskadeliggjort terrorist

Elor Azaria er funnet skyldig av en militær domstol etter at han skjøt og drepte en knivangriper som lå skadet på bakken.

Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars. (Foto: B'Tselem)
Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars i fjor. (Foto: B'Tselem)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

En militær domstol i Tel Aviv har funnet den israelske sersjanten Elor Azaria (20) skyldig i forsettlig drap (engelsk: manslaughter) på en palestinsk terrorist. Det er første gang på tolv år at en israelsk soldat dømmes for drap. Dommen er enstemmig.

Det var 24. mars i fjor at to palestinske terrorister gikk til knivangrep mot israelske soldater i Hebron, og skadet en soldat. De israelske styrkene skjøt begge angriperne i selvforsvar, og den ene av dem døde momentant. Den andre ble liggende skadet på bakken. Etter ti minutter gikk Azaria bort til den skadde terroristen, skjøt og drepte ham. Organisasjonen B´Tselem filmet hendelsen, som de siste ti månedene har skapt splittelse i Israel.

Politikere og militære ledere i landet har både forsvart og fordømt den 20 år gamle soldaten. Militærdomstolen var under domsavsigelsen onsdag ikke nådig mot dem som hadde forsvart handlingene. Retten mente blant annet det var beklagelig at tidligere IDF-generaler hadde gitt ekspertuttalelser som støttet Azaria. De kom også med krass kritikk mot oppførselen og vitnemålet til medisinsk personell og sikkerhetsvakter i Hebron.

 

Aktoratet mente at sersjanten handlet som han gjorde fordi han mente terroristen “fortjente å dø”. Militærdomstolen støttet aktoratets påstand, og avviste i tillegg forsvarets påstand om at soldaten var under hardt press. Retten mente at Azaria handlet “rolig, uten hastverk og på en beregnende måte”. De var ikke nådige i sin dom mot 20-åringen, og avviste alle påstander om at terroristen allerede var død, at han utgjorde en trussel eller at media hadde påvirket saken.

 

Støttespillere til Azaria kom under domsavsigelsen til sammenstøt med politiet utenfor rettslokalet. De prøvde i tillegg å blokkere trafikken i området. Tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon har tidligere sagt at den anklagede soldaten på ingen måte er en helt, men en som trosset IDFs moralske verdier og gjeldende protokoller. Han har også gått hardt ut mot dem som kritiserer rettsapparatets og forsvarets håndtering av saken.

– Hva er det dere vil ha? En dyrisk hær som har mistet sin moralske ryggrad? Jeg er stolt av at offiseren for kompaniet meldte fra om saken. Alle som er ulydige mot ordre må holdes ansvarlige, sa Ya’alon etter hendelsen i mars. Soldaten vil få straffeutmålingen ved et senere tidspunkt. Dommen kan også bli anket.

Forrige artikkelKan professoren lese?
Neste artikkel– Vi må akseptere rettens avgjørelse
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -