IDF-soldat dømt for forsettlig drap på uskadeliggjort terrorist

Elor Azaria er funnet skyldig av en militær domstol etter at han skjøt og drepte en knivangriper som lå skadet på bakken.
Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars. (Foto: B'Tselem)
Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars i fjor. (Foto: B'Tselem)

En militær domstol i Tel Aviv har funnet den israelske sersjanten Elor Azaria (20) skyldig i forsettlig drap (engelsk: manslaughter) på en palestinsk terrorist. Det er første gang på tolv år at en israelsk soldat dømmes for drap. Dommen er enstemmig.

Det var 24. mars i fjor at to palestinske terrorister gikk til knivangrep mot israelske soldater i Hebron, og skadet en soldat. De israelske styrkene skjøt begge angriperne i selvforsvar, og den ene av dem døde momentant. Den andre ble liggende skadet på bakken. Etter ti minutter gikk Azaria bort til den skadde terroristen, skjøt og drepte ham. Organisasjonen B´Tselem filmet hendelsen, som de siste ti månedene har skapt splittelse i Israel.

Politikere og militære ledere i landet har både forsvart og fordømt den 20 år gamle soldaten. Militærdomstolen var under domsavsigelsen onsdag ikke nådig mot dem som hadde forsvart handlingene. Retten mente blant annet det var beklagelig at tidligere IDF-generaler hadde gitt ekspertuttalelser som støttet Azaria. De kom også med krass kritikk mot oppførselen og vitnemålet til medisinsk personell og sikkerhetsvakter i Hebron.

 

Aktoratet mente at sersjanten handlet som han gjorde fordi han mente terroristen «fortjente å dø». Militærdomstolen støttet aktoratets påstand, og avviste i tillegg forsvarets påstand om at soldaten var under hardt press. Retten mente at Azaria handlet «rolig, uten hastverk og på en beregnende måte». De var ikke nådige i sin dom mot 20-åringen, og avviste alle påstander om at terroristen allerede var død, at han utgjorde en trussel eller at media hadde påvirket saken.

 

Støttespillere til Azaria kom under domsavsigelsen til sammenstøt med politiet utenfor rettslokalet. De prøvde i tillegg å blokkere trafikken i området. Tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon har tidligere sagt at den anklagede soldaten på ingen måte er en helt, men en som trosset IDFs moralske verdier og gjeldende protokoller. Han har også gått hardt ut mot dem som kritiserer rettsapparatets og forsvarets håndtering av saken.

– Hva er det dere vil ha? En dyrisk hær som har mistet sin moralske ryggrad? Jeg er stolt av at offiseren for kompaniet meldte fra om saken. Alle som er ulydige mot ordre må holdes ansvarlige, sa Ya’alon etter hendelsen i mars. Soldaten vil få straffeutmålingen ved et senere tidspunkt. Dommen kan også bli anket.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise