Israels første kvinnelige stridsvognkommandører

Fire kvinner har brutt en barriere i det israelske forsvaret.

Sersjantene Shiran (t.v.), Charlotte, Osnat og Noga er Israels første kvinnelige stridsvognkommandører. De har akkurat fullført 16 uker med knallhard trening. I midten brigadegeneral Guy Hasson. (Foto: IDF)
Sersjantene Shiran (t.v.), Charlotte, Osnat og Noga er Israels første kvinnelige stridsvognkommandører. De har akkurat fullført 16 uker med knallhard trening. I midten sitter brigadegeneral Guy Hasson. (Foto: Det israelske forsvaret)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske forsvaret (IDF) erklærer sitt pilotprogram for å få kvinner til å bli stridsvognkommandører for en suksess, etter at fire kvinnelige soldater for første gang har fullført hærens kurs for stridsvognkommandører. Kurset bestod av 16 uker med knallhard trening, skriver det israelske forsvaret.

– Dette var en suksess, både ut ifra instrukser og operasjonelt perspektiv. Soldatene oppnådde alle målene som var satt for dem, sier oberstløytnant Benny Aharon, som har hatt ansvaret for opplæringen av kommandørene.

Pilotprogrammet ble utviklet for å avdekke om mannskapet på fire, i en stridsvogn som skal operere i «i rutinemessige sikkerhetsoperasjoner», kunne bestå av bare kvinner. Det betyr inne på israelsk territorium eller rett utenfor, om nødvendig. Det gjelder ikke i krig eller langt bak fiendens linjer.

En kvinnelige tankkommandør på toppen av en israelsk tanks. (Foto: Det israelske forsvaret)
En kvinnelige stridsvognkommandør på toppen av en israelsk stridsvogn. (Foto: Det israelske forsvaret)

Fram til nå har ikke kvinner kunne tjenestegjøre i en panserbataljon fordi man har ment at de ikke har vært fysisk sterke nok til å håndtere rollene.

– Spørsmålet var om fire kvinner kunne operere en stridsvogn i et rutinemessig sikkerhetsoppdrag. Svaret på det spørsmålet er ja, sier Aharon.

Selv om pilotprogrammet har vært en suksess, er det flere som er kritiske til at kvinner skal operere stridsvogner og mener det kan svekke stridsevnen. De mener forsvaret ikke kan være en likestillingsarena.

Her kan du se en video som er publisert av det israelske forsvaret:

Forrige artikkel– Kirkens Nødhjelp og MAAN tar uforbeholden avstand fra alle former for terror
Neste artikkelNorge må presse PA til å stanse indoktrinering til hat og hyllest av drap på sivile i skole og offisielle medier
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.