Israel øver på tofrontskrig mot terrorgruppene Hamas og Hizbollah

Et slik scenario er langt fra usannsynlig.
Soldater fra IDFs kommandobrigade deltar i den store øvelsen i november 2018. (Foto: IDF)
Soldater fra IDFs kommandobrigade deltar i den store øvelsen i november 2018. (Foto: Det israelske forsvaret)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Det israelske militærets kommandobrigade startet denne uken en storstilt øvelse hvor de trener på krig mot terrorgruppen Hamas på Gazastripen og terrorgruppen Hizbollah i Libanon på likt. Øvelsen skal vare i ti dager.

Forsvarsanalytikere har tidligere antydet at de tror frykten for å havne i en tofrontskrig er årsaken til at det israelske forsvaret ikke har iverksatt en storstilt militæroperasjon på Gazastripen i år, til tross for de mange og omfattende rakettangrepene, skriver nettavisen Times of Israel.

Denne øvelsen, og offentliggjøringen av den, kan være en melding til de to terrorgruppene om at Israel er godt forberedt på en slik eventualitet.

– I forbindelse med øvelsen har brigaden trent på å krige i ulikt terreng og landskap, med kamper ute i det åpne og inne i byer, sier IDF i en uttalelse.

IDF-sjef Gadi Eisenkot har fulgt endel av øvelsen. I forbindelse med hans besøk sa sjefen for kommandobrigaden, oberst Kobi Heller, at hans enhet var «klar og forberedt på ethvert scenario hvor det er behov for dem».

Israel og Hamas har allerede utkjempet tre kriger mot hverandre og har de siste åtte månedene vært på randen av en fjerde krig. Det hele toppet seg tidligere i november, da Hamas sammen med den iransk-støttede gruppen Islamsk jihad skjøt nesten 500 raketter og granater mot sivilbefolkningen i Israel på bare 25 timer. En person ble drept og flere titalls ble skadet.

Den iransk-støttede Hizbollah-militsen i Sør-Libanon anses av militæret for å være en betydelig større trussel. Med over 100.000 raketter i sitt arsenal blir Hizbollah av mange sett på som sterkere enn mange vestlige lands militære.

Israel og Hizbollah kjempet en 34-dager lang krig i Libanon i 2006. Siden den gang har det vært roligere ved grensen mellom Israel og Libanon enn det var før konflikten. Likevel har Hizbollah brukt de siste tolv årene til å bygge opp sitt arsenal med flere presisjonsraketter og kraftigere sprengstoff. Den libanesiske militsen har også fått mye krigserfaring med å kjempe side om side med det russiske og syriske militæret i den syriske borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise