Netanyahu til Iran: – Kom dere ut av Syria. Vi vil ikke slutte å angripe dere

Bare i løpet av 2018 alene skal Israel ha sluppet 2000 bomber mot iranske mål.
Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Under innvielsesseremonien til den nye IDF-sjefen Aviv Kochavi kom Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu med en advarsel til Iran. Med henvisning til Irans forsøk på å forankre seg i Syria sa Netanyahu:

– Jeg advarer dere, kom dere dere bort derfra fortest mulig. Vi vil ikke slutte å angripe, sa Netanyahu og viste til de israelske raidene mot Iran i Syria.

Den siste tiden har Israel vært mer åpne rundt sine militære operasjoner mot iranske mål i Syria. Den avtroppende IDF-sjefen Gadi Eisenkot sa at Israel i løpet av 2018 alene hadde sluppet 2000 bomber mot iranske mål. I løpet av den syriske borgerkrigen skal Israel trolig ha gjennomført flere hundre operasjoner for å forhindre at Iran får et fotfeste i nabolandet.

Senest fredag 11. januar skal israelske jagerfly ha vært på vingene for å utføre et angrep mot iranske mål i Syria. Ifølge den kuwaitiske avisen Al-Jadira bombet Israel et iransk lager ved den internasjonale flyplassen i Damaskus, hvor militære ledere for Hizbollah og den iranske revolusjonsgarde møtte militære ledere i den syriske hæren. Flere ledere i den iranske revolusjonsgarde skal ha blitt alvorlig skadet i angrepet.

Selv hevder Iran at de ikke har militære styrker i Syria og at de bare fungerer som rådgivere i landet. Netanyahu bare ler av påstanden.

– De lyver alltid. De lyver med dette og de lyver når de sier at et forsøk på å sende en satellitt ut i verdensrommet feilet, sier Netanyahu, som mener det påståtte romprogrammet er et skalkeskjul for utvikling av ballistiske missiler.

Iran har brukt rundt 140 milliarder kroner på sitt forsøk på å etablere seg militært i Syria, uten å lykkes. De israelske angrepene har stanset dem.

– Nå sitter de igjen med nesten ingenting. Det er ingen iranske flyplasser i Syria, de har ingen havn ved Middelhavet og ingen avanserte rakettskytere, skriver Anshel Pfeffer i avisen Ha’aretz om Irans mislykkede strategi.

Kåre Dahl Martinsen, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, mener angrepene på iranske stillinger «virker konfliktdempende».

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise