Netanyahu til Iran: – Kom dere ut av Syria. Vi vil ikke slutte å angripe dere

Bare i løpet av 2018 alene skal Israel ha sluppet 2000 bomber mot iranske mål.

Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Under innvielsesseremonien til den nye IDF-sjefen Aviv Kochavi kom Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu med en advarsel til Iran. Med henvisning til Irans forsøk på å forankre seg i Syria sa Netanyahu:

– Jeg advarer dere, kom dere dere bort derfra fortest mulig. Vi vil ikke slutte å angripe, sa Netanyahu og viste til de israelske raidene mot Iran i Syria.

Den siste tiden har Israel vært mer åpne rundt sine militære operasjoner mot iranske mål i Syria. Den avtroppende IDF-sjefen Gadi Eisenkot sa at Israel i løpet av 2018 alene hadde sluppet 2000 bomber mot iranske mål. I løpet av den syriske borgerkrigen skal Israel trolig ha gjennomført flere hundre operasjoner for å forhindre at Iran får et fotfeste i nabolandet.

Senest fredag 11. januar skal israelske jagerfly ha vært på vingene for å utføre et angrep mot iranske mål i Syria. Ifølge den kuwaitiske avisen Al-Jadira bombet Israel et iransk lager ved den internasjonale flyplassen i Damaskus, hvor militære ledere for Hizbollah og den iranske revolusjonsgarde møtte militære ledere i den syriske hæren. Flere ledere i den iranske revolusjonsgarde skal ha blitt alvorlig skadet i angrepet.

Selv hevder Iran at de ikke har militære styrker i Syria og at de bare fungerer som rådgivere i landet. Netanyahu bare ler av påstanden.

– De lyver alltid. De lyver med dette og de lyver når de sier at et forsøk på å sende en satellitt ut i verdensrommet feilet, sier Netanyahu, som mener det påståtte romprogrammet er et skalkeskjul for utvikling av ballistiske missiler.

Iran har brukt rundt 140 milliarder kroner på sitt forsøk på å etablere seg militært i Syria, uten å lykkes. De israelske angrepene har stanset dem.

– Nå sitter de igjen med nesten ingenting. Det er ingen iranske flyplasser i Syria, de har ingen havn ved Middelhavet og ingen avanserte rakettskytere, skriver Anshel Pfeffer i avisen Ha’aretz om Irans mislykkede strategi.

Kåre Dahl Martinsen, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, mener angrepene på iranske stillinger «virker konfliktdempende».

Forrige artikkelJerusalem forbereder seg på snø
Neste artikkelHvem er det som roter forferdelig – Nordlys eller Mads Gilbert?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.