Iron Dome stanset 86 prosent av terror-rakettene

De 35 rakettene som kom forbi rakettskjoldet forårsaket store skader og lidelser.

Rakettforsvaret Iron Dome klarte å stanse 86% av rakettene som ble skutt mot den israelske sivilbefolkning. (Foto: IDF)
Rakettforsvaret Iron Dome klarte å stanse 86% av rakettene som ble skutt mot den israelske sivilbefolkning. (Foto: IDF)

Hamas’ militære ving skryter av at de har utviklet en teknikk for utskyting av raketter som overlister det israelske rakettforsvaret Iron Dome. Totalt fire sivile israelere ble drept og mange flere ble skadet, da islamistene på Gaza avfyrte drøyt 700 raketter mot Israel fra lørdag til mandag morgen.

En talsmann for Hamas, Abu Obeida, sier de overlistet Iron Dome med å avfyre store savler med raketter om gangen, skriver Times of Israel.

– Den høye intensiteten i utskytningene og rakettenes store sprengkraft gjorde at vi forårsaket store tap og ødeleggelser hos fienden, sier Obeida.

Men det israelske forsvaret avviser at terroristene klarte å overvelde Iron Dome. For til tross for at de sendte mange raketter mot samme sted på likt, var det relativt få raketter som lykkes med å trenge forbi rakettskjoldet.

Terrorgruppene skal ha skutt 690 raketter mot Israel i løpet av 41 timer. Aldri tidligere er det skutt så mange raketter på så kort tid mot Israel.

I ett tilfelle, i løpet av én time 07.00 til 08.00 søndag morgen, ble det skutt minst 117 raketter mot byen Ashdod. Til tross for det kraftige angrepet var det bare én rakett som klarte å komme forbi luftforsvaret. Den raketten som drepte 21 år gamle Pinchas Menachem Prezuazman, på vei til bomberom.

Redningsmannskaper er til stede ved et av bolighusene som ble truffet av rakettene fra Gazastripen. (Foto: Politiet)
Ikke alle rakettene ble stanset. Her ble et bolighus truffet. (Foto: Politiet)

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor dødelig rakettangrepene kunne blitt uten rakettforsvaret. Iron Dome kalkulerer hvor rakettene er på vei. Hvis en rakett er på vei mot et befolket område, vil systemet forsøke å skyte raketten ned. Hvis raketten er på vei mot et tomt område, vil den la den gå.

Til sammen klarte 35 raketter og granater å komme forbi rakettskjoldet. De som klarte å komme forbi skjoldet forårsaket store skader og lidelser. Fire personer ble drept og mange ble skadet. Mange bygninger ble totalskadet.

IDF understreker at Iron Dome ikke er ugjennomtrengelig, men påpeker at systemet er svært effektivt. Systemet skjøt ned 240 raketter som var på vei mot befolkede områder – det er en suksessrate på 86 prosent.

Terrorgruppen Islamsk Jihad tok i bruk en helt ny rakett i forbindelse med krigshandlingene. Badr 3 er en langtrekkende rakett med 250 kilo stridshode. Heller ikke disse klarte å bryte gjennom rakettskjoldet.

Forrige artikkelNorske medier sprer ukritisk blodanklager mot Israel
Neste artikkelRiksadvokaten beklager koblingen mellom «fuck jøder» og Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.