Utvikler laser til å skyte ned raketter

Det israelske forsvarsdepartementet med gjennombrudd i utviklingen av laser.

En simulasjon av hvordan laseren vil skyte ned raketter og droner. (Illustrasjonsfoto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Det israelske forsvarsdepartementet kunngjorde onsdag 8. januar at de er i ferd med å utvikle en laserstråle som kan skyte ned innkommende raketter og mindre droner. Lasersystemet skal testes ut de kommende månedene. Målet er et system er operativt innen halvannet år, skriver avisen Ha’aretz.

Ifølge forsvarsdepartementet er utviklingen av slik laser mulig på grunn av et nylig «teknologisk gjennombrudd», uten at dette spesifiseres ytterligere. Gjennombruddet kommer etter mange år med investeringer og forskning.

For Israel har i årevis jobbet med å utvikle en laserstråle som kan avskjære innkommende raketter, men har tidligere ikke klart å utvikle et fungerende alternativ på grunn av høye kostnader og teknologiske begrensninger.

Hvert lasersystem vil ha en høy prislapp – flere milliarder kroner – men kostnaden ved bruk er lav, som betyr at det til slutt blir kostnadseffektivt. Lasersystemet skal utfylle – ikke erstatte – dagens rakettforsvar Iron Dome.

Leder av forsvarsdepartementets avdeling for våpenutvikling og teknologisk infrastruktur, brigadegeneral Yaniv Rotem, sier det å fyre av laseren bare vil koste noen få kroner hver gang den brukes. Til sammenligning koster det opp mot en halv million kroner hver gang Iron Dome skyter ned en rakett.

Når det på bare to år er avfyrt 2600 raketter mot sivilbefolkningen i Israel, så sier det litt om hvor enorme kostnadene ved bruk av Iron Dome kan bli.

Brigadegeneral Yaniv Rotem leder forsvarsdepartements avdeling for våpenutvikling. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Så lenge lasersystemet er tilkoblet strøm vil det heller aldri gå tom for «ammunisjon», som er en potensiell utfordring med Iron Dome. Men lasersystemet har også noen ulemper. Det vil ikke fungere optimalt hvis det er dårlig sikt, for eksempel ved tåke, tungt skydekke og lignende.

– Laseren kan bare skyte ned det vi ser, forklarer brigadegeneral Rotem.

Det skal utvikles tre forskjellige versjoner av laseren. Et system vil være statisk og kan plasseres ved Israels grenser for å beskyttede nærliggende lokalsamfunn, et system vil være mobilt for å kunne beskytte soldater på slagmarken og et system skal kunne festes til droner eller fly for å utvide rekkevidden dramatisk. Israel blir et av de fremste landene i verden på laser.

– Vi går inn i en ny tid. Investeringene som forsvarsdepartementet har gjort på forskning og utvikling de siste årene har plassert Israel blant de ledende landene innen lasersystemer, sier lederen for departements våpenavdeling.

Som MIFF har omtalt tidligere er det også utviklet en laser som skal skyte ned ballonger og drager som frakter brannbomber over grensen fra Gaza.

Her kan du se en illustrasjonsvideo av den nye laserteknologien:

Forrige artikkelIran truer med at neste mål er Israel
Neste artikkelSå mye har det ikke regnet på 50 år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.