Iron Dome har skutt ned 2400 raketter

Nå kommer en oppgradert og forbedret versjon av det israelske rakettforsvaret.
Her testes en oppgradert og forbedret versjon av Iron Dome i januar 2020. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

For ti år siden ble den første vellykkede testen av rakettforsvaret Iron Dome gjenomført. Nå har det det israelske forsvarsdepartementet kunngjort at de har gjennomført en serie vellykkede tester av en oppgradert og forbedret versjon av det unike rakettforsvaret, skriver nettavisen Times of Israel.

– Vi har gjennomført en rekke tester med en suksessrate på 100 prosent. Systemet stanset alle trusler vi simulerte i eksperimentet, sier Pini Yungman, visepresident i det israelske forsvarsteknologiselskapet Rafael, som har vært med og utvikle Iron Dome. Testene ble utført med forsvarsdepartementet.

Den oppdaterte versjonen av Iron Dome ble i de mange testene utsatt for «trusler som kan sette systemet på prøve i framtiden», sier departementet. Den nye versjonen vil bli levert til det israelske forsvaret i løpet av kort tid.

– Når vi leverer den til det israelske forsvaret, så vil luftforsvaret være utstyrt for å kunne konfrontere den stadig endrede trusselen i regionen, sier Moshe Patael, leder av forsvarsdepartements rakettforsvarsprogram.

Når en rakett avfyres mot Israel kalkulerer Iron Dome hvor raketten er på vei. Hvis raketten er på vei mot et befolket område, vil Iron Dome skyte ut et prosjektil for å stanse den innkommende raketten. Hvis en rakett er på vei mot et øde område vil rakettforsvaret ikke prøve å avskjære den.

Tidligere forsvarsminister Amir Peretz var en av initativtakerne til utviklingen av systemet, som ble delfinansiert av USA under Barack Obama. Iron Dome hadde sin første suksessfulle test i januar 2010 og ble operativt året etter. Siden har det hatt over 2400 avskjæringer, en sukessrate på over 85%.

Det siste tiåret har systemet vært mye i bruk langs grensen mot Gaza, hvor de fleste rakettangrepene har kommet fra. Selv om systemet ikke er ufeilbart, har det fått æren for å redde mange israelske liv de siste ti årene.

Nylig kunngjorde det israelske forsvarsdepartementet at de på grunn av et «teknologisk gjennombrudd» også har begynt å utvikle et lasersystem som kan skyte ned raketter. Laseren skal utfylle – ikke erstatte – Iron Dome.

Denne videoen viser en test av det nye Iron Dome-batteriet:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise