Rekordfå IDF-soldater døde i 2019

Selvmord var den største årsaken til dødsfall blant israelske soldater i fjor.

Siden opprettelsen av staten Israel har 23.741 soldater dødd i tjeneste for landet. (Foto: Kobi Gideon)
Siden opprettelsen av staten Israel har 23.741 soldater dødd i tjeneste for landet. (Illustrasjonsfoto: Kobi Gideon)

Det israelske forsvaret så de laveste dødstallene noensinne i 2019, med 27 soldater erklært «drept i tjeneste», ifølge tall fra Mannskapsdirektoratet i IDF. Til sammenligningen var det 43 israelske soldater som døde året før.

– Antallet falne soldater var i 2019 det laveste siden grunnleggelsen av IDF, fortalte Michel Yanko, leder av direktoratet, i et møte med journalister.

En av de 27 falne var oversersjant Zachary Baumel, en amerikansk-israelsk stridsvogbefal som ble drept i den Første Libanon-krig i 1982. Årsaken er at han offisielt har vært betegnet som «savnet i kamp», fram til levningene ble returnert til Israel i 2019. Først da havnet han på statistikken over de falne.

Oversikten over antallet falne inkluderer reservister, offiser, vernepliktige og rekrutter. Til tross for det laveste antallet siden IDFs opprettelse sier Yanko at de fortsatt jobber med å få tallet ytterligere ned, skriver Times of Israel.

Det var også tiårets laveste antall alvorlig skadde i 2019, med 35 soldater som ble alvorlig skadet. Til sammenligningen ble 41 alvorlig skadet året før.

Den ledende dødsårsaken for soldater i 2019 var selvmord, med minst tolv soldater som tok sitt eget liv. Yanko sier at IDF aktivt jobber med å få ned antallet selvmord, blant annet med bedre tilgang på psykisk helsehjelp.

Den nest vanligste dødsårsaken var i fjor trafikkulykker, noe som krevde livet til fem soldater. Andre ble drept i treningsulykker, påkjørsel og sykdom.

Forrige artikkelVannskadde F-16 ute av drift i lang tid
Neste artikkelMarkerte 75 år siden frigjøringen av Auschwitz
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.