Kutter i obligatorisk militærtjeneste

Israelske menn må ikke lenger tjenestegjør 32 måneder i forsvaret.

I 2015 ble militærtjenesten for menn kuttet fra 36 til 32 måneder. Nå kuttes den ytterligere. (Foto: Det israelske forsvaret)

Det israelske forsvaret kunngjorde onsdag 1. juli at den obligatoriske militærtjenesten for menn kuttes fra 32 til 30 måneder. Endringen trer i kraft med øyeblikkelig virkning, skriver nettavisen Times of Israel.

Endringen skjer som følge av en lov som ble vedtatt i 2016, som reduserte den obligatoriske tjenestetiden for menn. IDF skal den gang ha vært imot. Dermed er den obligatoriske militærtjenesten for menn kuttet med et halvt år i løpet av de fem siste årene. I 2015 ble den kuttet fra 36 til 32 måneder.

For israelske kvinner vil militærtjenesten fortsatt være på 24 måneder, altså et halvt år mindre enn for menn.

Det har ikke kommet noen umiddelbar respons på kunngjøringen fra forsvarsminister Benny Gantz, som var IDF-sjef fra 2011 til 2015.

Naftali Bennett, som var forsvarsminister før Gantz, har derimot uttalt seg om kuttet. Han mener regjeringen bør gripe inn og omgjøre endringen. Han sier partiet sitt, Yamina, vil jobbe for å endre loven som førte til kuttet. Bennett mener kortere militærtjeneste vil gå utover IDFs kampevne.

IDF har allerede varslet nye rekrutter om at hvis det blir endringer i loven, som gjør at lengden på militærtjenesten øker igjen, vil det også gjelde dem.

Beslutningen om å forkorte militærtjenesten til 30 måneder var en del av en femårsplan som forsvars- og finansdepartementet besluttet i 2015. Kortere militærtjeneste skal bidra til kutt i forsvarsbudsjettet, samtidig som det gjør at soldater raskere kan komme seg ut i utdanning og arbeid. Det håper de vil bidra positivt til den israelske økonomien.

Målet med å kutte militærtjenesten ned til 30 måneder er å spare penger og få soldatene ut i studier og arbeid. (Foto: IDF)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise