Fire spørsmål som alle Israel-venner må kunne utenat

Neste gang du blir stilt til veggs med kritikk av Israel, prøv å stille disse fire spørsmålene.

Israel. (Foto: momo, flickr)

Israel blir utsatt for en flom av fordømmelse og kritikk, noe som ofte kan få venner av Israel over på defensiven. Hva skal du svare? MIFF har tusenvis av artikler kategorisert på tema og nøkkelord som gir gode svar, du kan bruke nettsidens søkemotor (se oppe til høyre) eller google et spørsmål/stikkord sammen med “MIFF” i søkefeltet.

Men i tillegg til å lære hva du skal svare, kan det være lurt å lære hva du bør stille spørsmål om. Her er fire spørsmål som du bør stille til Israels kritikere.

1. Hva er det første du vil at Israel skal gjøre nå?

Svaret vil vanligvis være «avslutt okkupasjonen».

Minn da på at Israel og det internasjonale samfunnet har forsøkt å avslutte okkupasjonen og har tilbudt palestinerne en egen stat en rekke ganger (1939, 1947, 1967, 2000, 2008, 2014, 2018).

Deretter stiller du spørsmål nummer 2.

2. Vil du at Israel ensidig skal trekke seg tilbake fra Vestbredden?

Svaret vil vanligvis være ja.

Minn dem på at Israel har forsøkt ensidige tilbaketrekninger to ganger tidligere. Israel trakk seg ut av Libanon i 2000, og nå er 200.000 raketter rettet inn mot Israel fra dette området. Israel trakk seg ut fra Gaza i 2005, og resultatet har blitt titusenvis av granat- og rakettangrep, terrortunneler og ildspåsettelser.

Derfor melder spørsmål nummer 3 seg naturlig.

3. Kan du garantere at situasjonen på Vestbredden ikke vil bli den samme som på Gaza dersom Israel trekker seg ut?

Svaret vil bli noe i retning av «jeg kan ikke garantere det, men vi kan håpe det blir bedre.»

Før du stiller spørsmål 4, minn kort om selvmordsbombene og skyteangrepene fra Vestbredden under den andre intifadaen.

4. Hvis du tenker på historien, og særlig tilbaketrekningen fra Gaza, ville du risikert livet til din egen familie på et slikt vagt «håp»? Eller ville du ønsket garantier?

Svaret gir seg selv.

Å stille disse fire spørsmålene er selvsagt ikke svaret på all fordømmelse av Israel, men det fokuserer på et kjernespørsmål og kan få folk som hører eller leser diskusjonen, og som ikke er forutinntatt, til å forstå Israels situasjon bedre.

—————————————-

Disse fire spørsmålene er utviklet av den amerikanske advokaten og skribenten Steve Frank.

Relaterte artikler:

Forrige artikkelTo svar om skolebøker
Neste artikkelPalestinerne har avvist sin egen stat gang på gang
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.