Funn på Tempelfjellet

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I de senere årene har wakf i økende grad opptrådt uten å spørre israelerne om noe, i strid med tidligere praksis. Dette begynte for alvor etter bråket i forbindelse med den hasmoneiske tunnelen i 1996. Statsminister Binyamin Netanyahu ville ikke ha dette bråket på nytt, og lukket øynene for omfattende maktmisbruk fra wakf.

Blant annet satte muslimene i gang en stor graving på Tempelplassen, og bygde en underjordisk moské som skal være den største i Midtøsten og romme 15.000 personer. Massen som ble utgravd, ble dumpet i Kedron-dalen, og alt dette altså uten å spørre eller koordinere med israelerne.

I januar ble noe av den utgravde massen undersøkt. Man fant da flere gjenstander fra undergrunnen. Blant dem var en uthogd marmor-overligger. Steinen er omtrent 75 cm lang og 50 cm bred. Den har vært en del av en vakker port. Det kan ha vært porten til selve templet eller to en annen helligdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har aldri vært noen offisiell, arkeologisk utgraving på Tempelfjellet. Muslimene er sterkt imot det, og mange ortodokse jøder har store motforestillinger på grunn av stedets hellighet. Denne marmorsteinen og de andre sakene er de første bevisene på at det finnes stor arkitektur i Tempelfjellet. Steinen kan med stor sannsynlighet dateres til det andre templets periode (dvs. fram til år 70, da templet ble ødelagt). Den ligner nemlig på et lignende funn fra templets tid.

Skjødesløshet og uthaling
Arkeologen Zachi Zweig har kommet med sterk kritikk mot de øverste myndighetene for arkeologi i Israel fordi de har latt funnene ligge henslengt i en bakgård i hovedkvarteret i Jerusalems Rockefeller-museum i åtte måneder, og somler med å utgi en rapport om saken. En talsmann for disse myndighetene svarer at en foreløpig rapport vil foreligge “snart”, mens en endelig rapport vil komme etter grundige undersøkelser.

De synes heller ikke at dette funnet er spesielt viktig, og vil ikke prioritere det. Det sies også at det faktum at steinen ikke er funnet på sitt opprinnelige sted, og at ingen kan vite sikkert hva den ble brukt til, har redusert dens arkeologiske verdi.

Antakelig er funn fra tempelområdet en så varm politisk potet at man forsøker å hale ut tiden. Det er jo litt spesielt at dette funnet kommer akkurat nå, da de palestinske myndighetene åpent benekter at det noen gang har stått noe tempel der.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelGilo
Neste artikkelBiografi Ariel Sharon (engelsk)
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no