Funn på Tempelfjellet

Wakf er de muslimske myndighetene på Tempelplassen. I praksis har de hatt kontrollen med området siden 1967, men Israel har hatt den øverste myndigheten. Det betyr at når det ble opptøyer (f. eks. steinkasting fra Tempelplassen ned på jøder som bad ved Vestmuren ("Klagemuren"), kunne israelerne gripe inn.

I de senere årene har wakf i økende grad opptrådt uten å spørre israelerne om noe, i strid med tidligere praksis. Dette begynte for alvor etter bråket i forbindelse med den hasmoneiske tunnelen i 1996. Statsminister Binyamin Netanyahu ville ikke ha dette bråket på nytt, og lukket øynene for omfattende maktmisbruk fra wakf.

Blant annet satte muslimene i gang en stor graving på Tempelplassen, og bygde en underjordisk moské som skal være den største i Midtøsten og romme 15.000 personer. Massen som ble utgravd, ble dumpet i Kedron-dalen, og alt dette altså uten å spørre eller koordinere med israelerne.

I januar ble noe av den utgravde massen undersøkt. Man fant da flere gjenstander fra undergrunnen. Blant dem var en uthogd marmor-overligger. Steinen er omtrent 75 cm lang og 50 cm bred. Den har vært en del av en vakker port. Det kan ha vært porten til selve templet eller to en annen helligdom.

Det har aldri vært noen offisiell, arkeologisk utgraving på Tempelfjellet. Muslimene er sterkt imot det, og mange ortodokse jøder har store motforestillinger på grunn av stedets hellighet. Denne marmorsteinen og de andre sakene er de første bevisene på at det finnes stor arkitektur i Tempelfjellet. Steinen kan med stor sannsynlighet dateres til det andre templets periode (dvs. fram til år 70, da templet ble ødelagt). Den ligner nemlig på et lignende funn fra templets tid.

Skjødesløshet og uthaling
Arkeologen Zachi Zweig har kommet med sterk kritikk mot de øverste myndighetene for arkeologi i Israel fordi de har latt funnene ligge henslengt i en bakgård i hovedkvarteret i Jerusalems Rockefeller-museum i åtte måneder, og somler med å utgi en rapport om saken. En talsmann for disse myndighetene svarer at en foreløpig rapport vil foreligge «snart», mens en endelig rapport vil komme etter grundige undersøkelser.

De synes heller ikke at dette funnet er spesielt viktig, og vil ikke prioritere det. Det sies også at det faktum at steinen ikke er funnet på sitt opprinnelige sted, og at ingen kan vite sikkert hva den ble brukt til, har redusert dens arkeologiske verdi.

Antakelig er funn fra tempelområdet en så varm politisk potet at man forsøker å hale ut tiden. Det er jo litt spesielt at dette funnet kommer akkurat nå, da de palestinske myndighetene åpent benekter at det noen gang har stått noe tempel der.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelGilo
Neste artikkelBiografi Ariel Sharon (engelsk)
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise