Vestbredden en festning

Israel har gitt tilbake til arabisk kontroll en stor del av Vestbredden, og mer vil det kanskje bli etter hvert. Artikkelen nedenfor er skrevet før tilbaketrekningen begynte, og viser noen av de risikoene Israel har tatt for fred. Samtidig viser det noen av grunnene til at Israel må beholde deler av Vestbredden. Den stod også i nr. 2/00, s. 19.

Vestbredden (Judea og Samaria) er militært sett et svært viktig område for Israel, og vil kunne bli helt avgjørende i en ny krig. Det skyldes landskapet. Tvers gjennom Vestbredden, i retning nord-sør, går en fjellkjede. I øst skråner fjellene bratt ned mot Jordan-elva. Der er det daler og få veier. Hvis Israel skal forsvare seg mot et angrep østfra, vil oppgaven være forholdsvis enkel hvis den israelske hæren står i skråningen der. En nokså liten styrke kan blokkere en stor angreps-hær.

Grensen mellom Israel og Vestbredden går på vestsida av fjelltoppene. Der skråner landskapet ned mot Middelhavet, men ikke på langt nær så bratt som på østsida. Landskapet er såpass flatt at det ikke vil nytte å bygge festninger noe sted. Fiender kan bare kjøre rundt. Skal israelerne forsvare seg mot et angrep her, må de derfor bemanne ei forsvarslinje som mer eller mindre dekker hele grensen. Og da har det vesle landet ikke soldater nok til å ta seg av fronten mot Egypt og Syria også. Det vil lett kunne bli helt umulig for Israel å klare seg i en slik situasjon.

Det er da også akkurat dette araberne tar sikte på å oppnå. Abu Iyad var nestkommanderende i Arafats del av PLO til han ble drept, antakelig i indre stridigheter i PLO. Han uttalte i november 1984 til ei kuwaitisk avis om hvordan det ville gå hvis PLO fikk opprette en egen stat på Vestbredden: “Den palestinske staten vil bli begynnelsen på frigjøringa av hele landet. Vi skal ikke stoppe ved disse grensene. Den palestinske staten, om den blir opprettet, vil være begynnelsen på slutten for Israel.” Lignende uttalelser har palestinske fortsatt å komme med. Det er fare for at dette ikke bare er tomt prat, men en realistisk vurdering hvis de kan få de arabiske nabostatene med på angrepet.

I tillegg til denne trusselen om å bli ødelagt, kommer det forhold at Israel er så lite. Moderne artilleri har en rekkevidde på flere mil. Dersom fiendtlige styrker kontrollerer Vestbredden, vil nesten alle av israelerne bo innenfor rekkevidde av kanoner avfyrt fra Vestbredden og Gaza. For ikke å snakke om giftgass og biologiske våpen, som Syria og andre arabiske land har i store mengder.

Forrige artikkelJødehatets forskjellige avskygninger
Neste artikkelKommentar til Clintons tanker
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no