Forsvaret om Clintons forslag

I et møte med Knessets utenriks- og forsvarskomite kommenterte Shaul Mofaz, den militære øverstkommanderende i Israel, Clintons fredsplan. Han sa at forsvaret har en rekke reservasjoner:

Det er bekymring for sikkerheten i befolkningssentrene, særlig de som bor ved landets «smale midje». (På det smaleste var Israel bare ca. 16 km bredt før 1967.) Det er en potensiell trussel fra de områdene som skal overføres til palestinerne. Det gjelder skyting fra disse områdene og infiltrasjon inn i Israel av væpnede folk fra disse områdene.

Forsvaret har derfor anbefalt at Israel beholder mer land og at demilitariserte soner blir opprettet. Han sa også at tilbaketrekninger bør gjennomføres over lang tid og være avhengig av sikkerhetssituasjonen.

Det er ikke noe opplegg for å bekjempe terror i Clintons forslag. Det må være en avtale om det.

Den viktigste anbefalingen er at Israel beholder full suverenitet over hele Jordan-dalen. Hvis det ikke lar seg gjøre å få til det, må strategiske punkter bli værende under israelsk kontroll. Veiene til disse områdene må holdes under israelsk suverenitet.

Dersom Jerusalem blir delt, vil de jødiske bydelene være som i en felle mellom palestinske områder. I en krisesituasjon er det sannsynlig at det vil være «en vanskelig sikkerhetssituasjon i Israels hovedstad». Han sa at jødiske bydeler må få henge sammen, og det må være et skikkelig skille mellom israelske og palestinske områder. Les ogsåJerusalems strategiske betydning.

Mofaz sa at Israel må ha full kontroll over våpenstrømmen til palestinerne, og kontrollere grenser og luftrom. Det bør være en internasjonal styrke med USA i hovedrollen.

Statsminister Ehud Barak sa at forsvarets kommentarer var tatt hensyn til, og fått uttrykk i de reservasjonene Israel har presentert til Clinton.

Et medlem av Knesset fra det venstreorienterte partiet Meretz sa at forsvarets kommentarer ikke skulle vært offentliggjort, fordi de «begraver Clintons forslag». Når synspunktene ble offentliggjort, gjør de forsvarets standpunkt til politikk, sa hun.

Men lederen for komiteen, Dan Meridor fra sentrumspartiet, sa at forsvaret hadde plikt til å komme med sin profesjonelle vurdering. Han sa at han var enig i forsvarets syn.

(Dan Meridor var tidligere en av lederne i Likud, men brøt med tidligere statsminister Netanyahu og var med på å danne sentrumspartiet. Dette partiet er nå nærmest borte på meningsmålingene. Meridor har uttrykt støtte til Sharon som statsminister, og mange venter at han vil vende tilbake til Likud-partiet.)

I en leder skriver Jerusalem Post at hvis det er en hovedregel for Israel i fredsprosessen er det denne: Lag ikke avtaler som er slik at hvis de blir brutt, blir det krig. Det kan bli situasjonen i Jerusalem, hvor jødiske bydeler vil bli innestengt i palestinske områder ifølge Clintons plan.

Araberne har nå gjort den erfaringen, både i Libanon og de palestinske områdene, at relativ beskjeden vold kan presse Israel til hva som helst. Det er det motsatte av fredsskapende.

Les også:
Clintons tanker
Kommentar til Clintons tanker

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelGaseller på Golan
Neste artikkelKibbutzim
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise