Tvil på fremtiden

Det har bokstavelig talt ikke vært en eneste offentlig uttalelse fra noen palestiner - og svært få, om noen, private - som støtter Clintons plan eller anerkjenner Israels anstrengelser for å nå en fredsavtale bygget på et kompromiss.

I private samtaler har palestinerne svart at de har tålmodighet nok til å vente på den totale seieren i framtiden. De fester sitt håp til slike usannsynligheter som at den amerikanske presidenten George Bush vil presse Israel til å gi dem alt de ønsker eller at Israel også vil gå med på at de palestinske flyktningene skal ha ” rett til å vende tilbake”.

I motsetning til ved tidligere analyser av fredsprosessen, kan det nå ikke lenger være noen seriøs diskusjon om at denne avvisningen ikke kommer fra radikale utgrupper av den palestinske bevegelsen eller bare fra ekstremister som bor utenfor de palestinske områdene. Tvert imot: De totale avvisningen og den kompromissløse retorikken kommer fra Arafats mest trofaste støttespillere og medarbeidere.

Ingen bør ha noen illusjoner om at disse holdningene bare er en slags forhandlingsposisjon eller at de palestinske lederne er villige til å gi opp “retten til å vende tilbake” bare Israel gir enda større innrømmelser. “Retten til å vende tilbake” er et alvorlig ment, langsiktig krav. Det har knust ethvert håp om at det kan bli en israelsk-palestinsk fredsavtale.

Utdrag av lederartikkel i Jerusalem Post den 21. januar.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel400.000 i demonstrasjon for Jerusalem
Neste artikkelStyrke og respekt
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise