Hvem har skyld for volden?

Når vi følger litt med på meldingene fra begge sider i Midtøsten, får vi bekreftet det en svenske skal ha sagt da han kom til Norge under krigen og fikk høre den nazistiske versjonen av begivenhetene: "Man skulle ikke tro at det var tale om den samme krigen."

Ibsen skrev at «når utgangspunktet er galest, blir resultatet titt originalest». Palestinerne får derfor gjennomslag i vide kretser for både stadig vekk å proklamere at volden skal fortsette og til og med trappes opp, og samtidig sier de at det er Israel som er «gått til krig» mot dem! Dette synes tydeligvis norske politikere og kommentatorer er ganske logisk.

En enkel test
Når vi skal finne ut hva det hele dreier seg om, kan vi forsøke en enkel test: Hvordan vil det gå
a) dersom palestinerne stanser volden fullstendig i morgen, og
b) dersom israelerne stanser sin voldsbruk fullstendig i morgen.

Dersom palestinerne stanser
Tenk om palestinernes leder, Yasser Arafat, i kveld sa følgende: «Vi har nå hatt gående en liten krig i flere måneder. Det har ført til store lidelser for begge parter, og aller mest for oss. Vi ser at dette ikke fører noen steder hen. Vi har derfor bestemt oss for å gi freden en sjanse.

Fra i morgen av er det derfor slutt på alle angrep på israelere: Innbyggerne i Gilo kan bo trygt, folk kan kjøre i fred på veiene. Og for å vise vår respekt for andres tro og helligdommer, godtar vi at jøder og kristne i fred kan besøke Tempelfjellet så lenge de opptrer med respekt i forhold til våre helligdommer der.»

Dersom dette først ble sagt og deretter gjennomført, ville det ha en dramatisk virkning på israelerne. Nesten all skyting har vært i selvforsvar, dvs. for å avverge et pågående arabiske angrep. Regjeringen har lovt at dersom palestinerne stanser volden, skal israelerne umiddelbart stanse all skyting, trekke seg bort fra de palestinske byene, åpne grensene for palestinske arbeidere og gjenoppta forhandlingene.

Det israelske folket er krigstrett. Nå må de gjøre mer militærtjeneste enn planlagt. Og de må igjen begynne å bruke milliarder av kroner ekstra på militæret, fordi naboene truer med krig. Det er penger som trengs sårt på mange felter i det israelske samfunnet.

Et palestinsk tilbud om ekte fred ville bli tatt imot med åpne armer, og ville trolig sette i gang en politisk utvikling som ville bringe «fredsfløyen» til makten igjen i Israel. Det ville også sette i gang en utvikling som ville gi palestinerne en eget stat med en levestandard høyere enn noen av nabolandene.

Men dagens situasjon bekrefter den israelske høyresidens oppfatninger.

Dersom israelerne stanser
La oss så tenke oss at israelerne sa i dag: «Vi vil stanse all skyting. Når palestinerne kommer med steiner, og når de skyter (det er stadig skyte-angrep), vil vi ikke skyte tilbake.»

Hva ville skje da? Det kan vi også vite temmelig sikkert: Det ville føre til en sterk økning av volden mot israelerne. Palestinerne ville betrakte israelerne som svake, og seg selv som seierherrer. Da ville målet være å «gjøre jobben ferdig».

I den typiske situasjonen står en liten gruppe israelske soldater overfor et stort antall angripere. Dersom palestinerne vet at israelerne ikke kan skyte, vil det bli et stort antall angrep, og de vil ende med at israelerne blir drept.

Dette kan vi vite fordi Israel gang på gang har tilbudt våpenhvile, og hver gang har palestinerne avvist det med forakt. Volden skal fortsette «til den israelske okkupasjonen er avsluttet». Men da statsminister Ehud Barak tilbød å avslutte okkupasjonen totalt, avviste palestinene tilbudet. Det viser at kravene går mye lenger.

Flere artikler fra mars 2001:

Frigjøringshær for Jerusalem
SADDAM: Irak har startet oppbyggingen av en «Jerusalem-hær», som skal frigjøre byen fra israelsk styre.

Flere palestinere enn jøder
2050: Ifølge tall fra FN vil antallet palestinere som bor i området vest for Jordan-elven være større enn antallet jøder i år 2050. Befolkningen i Irak vil øke med 132 prosent i perioden.

Antisemittisme i Pakistan
«Nesten alt som skjer, som f. eks. at prisene stiger, kan føres tilbake til Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken. Og de er det samme som USA. Og hvem kontrollerer USA? Det gjør jødene.»

Regjeringen Sharon
BAKGRUNN: Sharon fikk den forsvarsministeren han ønsket seg.
Rabbiner Michael Melchior er statssekretær i utenriksdepartementet.

En myte sprekker
EGYPT: President Mubarak har latt offentliggjøre et intervju med Sa’ad Eddin Shazli, som var øverstkommanderende for de egyptiske styrkene under Yom Kippur-krigen i 1973. Shazli innrømmer at 10 dager inne i krigen var hans styrker på flukt, selv om de hadde fordelen av overraskelse i starten. – Egypterne har trodd de vant krigen.

Røttene til kapitulasjon
– Å kutte av forbindelsen til røttene er nettopp et av hovedmålene til branja, den venstreorienterte «klikken» som dominerer Israels intellektuelle liv og som har innflytelse på alle felter: Utdanning, militæret, rettsvesenet. De betrakter jødedommen en fiende i seg selv, skriver Jonathan Rosenblum i Jerusalem Post.

Å dolke folk i ryggen
Parti-kulturen i det israelske arbeiderpartiet har blitt forsuret av en «åtterbande» med personer som Yossi Beilin og Avraham Burg i spissen. Uten å ta hensyn til noe, har de kjempet seg frem til maktposisjoner i partiet. Rabin advarte mot dem, og nektet for eksempel i månedsvis å møte Avraham Burg.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMARS: 44 angrep mot sivile mål på Vestbredden og i Gaza
Neste artikkelBUSH: – Stopp volden Arafat
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise