Like før bråket

"Den andre intifadaen" begynte i slutten av september 2000. Jerusalem Report daterer, av en eller annen grunn, sine utgaver til en dato etter at de er sendt ut. Utgaven datert 10.10.2000 var derfor tydelig skrevet like før intifadaen startet.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Der gir den mangeårige reporteren, Hirsch Goodman, en beskrivelse av situasjonen mellom israelere og palestinere da:

Nesten hver femte bil han møtte de fire gangene ukentlig han kjørte mellom Tel Aviv og Jerusalem, hadde palestinske skilt. Kanskje en av femti var fra Jordan. I kasinoet i Jeriko var det åpnet en kosher restaurant. Titusener av israelere handlet uten frykt i Jenin, Nablus, Tul Karm og gamlebyen i Jerusalem, særlig på sabbaten. Restauranter i Betlehem og Ramallah var fulle av israelere. Og det var “in” i Israel å ligge på stranden i Gaza i weekenden.

Så langt etter Goodman. Det vil ta lang tid, selv i beste fall, før situasjonen kan komme tilbake til dette. Palestinerne lider enorme, økonomiske tap på grunn av “Al-Aksa-intifadaen”. Nå tør få israelere handle hos araberne selv inne i Israel, og langt mindre i de palestinske områdene. Enda større betydning har det at israelerne ikke lenger tør slippe over 100.000 palestinere inn i Israel for å arbeide der.

Fram til den første intifadaen begynte i 1987 lå levestandarden i de palestinske områdene høyt over nabolandene (Syria, Jordan og Egypt). Siden har den sunket jevnt og trutt. Men før den andre intifadaen var den igjen steget et stykke. Nå er det bare sorgen.

Det er å håpe at palestinernes ledere vil ta til vett og innse hva som tjener deres befolkning best. Dersom det blir en ekte fredsholdning fra palestinsk side, vil også israelerne være glade for å gi innrømmelser. Men de vil ikke gi innrømmelser som ikke tjener til noe annet enn å gi araberne et bedre utgangspunkt for å utslette Israel i den neste krigen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelSaddam vil angripe
Neste artikkelIDF strammer grepet
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise