– Arafat var den arabiske verdens Mandela

Suha Arafat fastholder bildet av sin avdøde mann som “en frihetskjemper”, som “en Mandela i den arabiske verden”. Hun sier til CNN at hun vurderer å engasjere seg i politikken.

Nobels fredsprisvinnerne i 1994, under utdelingen i Oslo. Fra venstre: Avdøde PA-president Yasser Arafat, daværende israelsk utenriksminister Shimon Peres (nå president) og den avdøde israelske statsministeren Yitzhak Rabin. (Foto: Sa'ar Ya'acov, GPO)
Nobels fredsprisvinnerne i 1994, under utdelingen i Oslo. Fra venstre: Avdøde PA-president Yasser Arafat, daværende israelsk utenriksminister Shimon Peres (nå president) og den avdøde israelske statsministeren Yitzhak Rabin. (Foto: Sa'ar Ya'acov, GPO)

Onsdag publiserte CNN et intervju med Yasser Arafats ekskone Suha, sju år etter hennes tidligere ektemanns bortgang.

Suha ble spurt hva hun mener om konspirasjonsteoriene som har florert i den arabiske verden, om at Israel forgiftet Arafat. Den avdøde PA-presidenten var svært syk den siste tiden han levde. Hun ble også spurt om hun hadde ønsket seg en obduksjon, for å undersøke nærmere årsaken til hans død.

– Ja, men det var de palestinske myndighetenes beslutning [å ikke obdusere] og jeg respekterte den. Yasser døde med sine hemmeligheter og ingen vil noen gang kjenne sannheten, sa hun.

 

Føler seg “urettferdig” behandlet
Journalist Becky Anderson spurte henne også hvorfor hun nå, for første gang på sju år, har valgt å stå fram på tv og ikke før.

– På grunn av den urett som ble påført meg og min ektemann på dette tidspunktet. Dette har gjort at jeg har begynt å snakke om de siste dagene til Yasser. Etter intifadaen ble jeg og Yasser framstilt som djevler. Jeg ble framstilt som den arabiske verdens Mary Antoinette.

– Ingen terrorist ville vunnet Nobels fredspris. Det er en forskjell mellom frihetskjemper og terrorist. Min mann har aldri vært en terrorist, han var en frihetskjemper, hevdet Suha.

Likevel har hun tidligere innrømmet at det var Arafat som planla og startet den andre intifadaen. Det finnes også klare beviser for at Arafat lurte unna milliarder av bistandspenger fra vestlige land og satte dem inn på ulike bankkontoer rundt i verden. Penger som nå er arvet av Suha.

 

Vil inn i politikken
Anderson spurte deretter om Arafat hadde en samvittighet.

– Selvfølgelig hadde han en samvittighet. Yasser Arafat var samvittigheten, han var den arabiske verdens Mandela, svarte Suha.

Hun avslørte at hun kan tenke seg å gå inn i politikken etter at hennes datter Zahwa er giftet bort, for å ta opp kampen til sin ektemann.

Forrige artikkelStatsfinansiert TV i Nederland fjernet antisemittisk spill
Neste artikkelNye raketter mot Netivot og Beersheba
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no