– Den tredje intifada begynte i dag

Israelsk-arabiske politikere krever at metalldetektorene fjernes fra Tempelhøyden.
Politiet måtte bruke tåregrass for å spre demonstrantene. Flere tusen deltok i de voldelige opptøyene. (Foto: Skjermdump Twitter)
Politiet bruker tåregass for å spre demonstrantene. Her fra den store demonstrasjonen i sommer. (Arkivfoto: Twitter)

I fem dager på rad har muslimer protestert mot de nye sikkerhetskontrollene ved Tempelhøyden. Etter et dødelige terrorangrep forrige fredag, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept, har sikkerheten ved det hellige området blitt skjerpet. Blant annet må besøkende gjennom en metalldetektor før de kan inn og be ved al-Aqsa-moskeen. Selv om formålet med tiltaket er å beskytte dem som skal inn og be på området, har det gjort den muslimske og arabiske verden rasende.

Fredag nådde protestene et klimaks. Flere tusen muslimer deltok i protestene, som utviklet seg til voldelige sammenstøtet i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Tre palestinere skal ha mistet livet i opptøyene, mens over 200 skal være skadet. Den israelsk-arabiske politikeren Osama Saadi, fra den arabiske felleslisten, sier den arabiske verden vil reise seg mot Israel hvis ikke metalldetektorene fjernes.

– Statsminister Benjamin Netanyahu leker med ilden, sa Saadi i et intervju fredag.

Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar sier den tredje intifada har startet.
Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar sier den tredje intifada har startet.

Mange er bekymret for den svært spente situasjon rundt det hellige og svært så sensitive området. Blant annet Det hvite hus, som onsdag sendte ut en pressemelding hvor de manet til ro og orden. Men noen mener at flammen som nå er tent ikke kommer til å slukke. Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar, også han fra den arabiske felleslisten, mener den tredje intifada allerede har startet.

– Regjeringens brutale handlinger mot al-Aqsa-Moskeen, endring av status quo ved å installere metalldetektorer, vil nødvendigvis føre til en tredje intifada, som begynte allerede i dag, sa Arar til nyhetskanalen Channel 2, ifølge avisen Jerusalem Post.

Etter at Israel fikk kontroll over Tempelhøyden etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten i området. Slik har det vært i 50 år.

Mange muslimske ledere og politikere mener de nye sikkerhetstiltakene bryter med denne avtalen, men Israel har flere ganger avvist at det er noen endring i status quo. De mener tiltakene er nødvendige for å ivareta sikkerheten og sier en rød linje ble krysset da to politibetjenter ble skutt og drept i et terrorangrep ved det hellige stedet.

Det israelske politiet har frigjort overvåkingsbilder som viser hvordan terroristene fikk smuglet med seg våpen inn på Tempelhøyden under forrige ukes terrorangrep. Videoen viser hvorfor det er nødvendig med en strengere sikkerhetskontroll.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise