– 90 prosent av palestinerne er arbeidsledige

Det er ikke Gaza. Det er heller ikke Vestbredden. Det er skjebnen til de 8.700 palestinerne som fortsatt bor i Irak. De siste ni årene har 25.000 rømt landet.

Disse palestinerne har flyktet fra Irak til Jordan. I løpet av ni år er 75 prosent av palestinerne i Irak drevet bort med vold og trusler. (Foto: UNHCR)
Disse palestinerne har flyktet fra Irak til Jordan. I løpet av ni år er 75 prosent av palestinerne i Irak drevet bort med vold og trusler. (Foto: UNHCR)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Mange nordmenn er opptatt av palestinernes situasjon. Men for de fleste er nok engasjementet størst når det kan kombineres med kritikk og fordømmelse av Israel.

Derfor er skjebnen til palestinerne i Irak og andre arabiske land mer ukjent.

Hvem vet at palestinere i Irak blir nektet medisinsk behandling på sykehus og må bruke falske ID-kort for å få behandling?

Hvem vet at palestinere i Irak blir nektet offentlige jobber og at 90 prosent er arbeidsledige?

Hvem vet at palestinere i Irak blir arrestert bare på grunn av sin nasjonalitet, eller fordi de er sunni-muslimer?

Hvem vet at palestinske studenter i Irak blir behandlet som terrorister, og at noen er tvunget ut av sin utdannelse i frykt for å bli kidnappet?

 

Bønnefaller om sjanse til å komme seg unna

Det er kilder i “Irakisk palestinsk brødreforening” som gir disse opplysningene til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. I forbindelse toppmøtet til Den arabiske liga, har de henvendt seg til PA-president Mahmoud Abbas med bønn om hjelp.

Hovedønsket ser ut til å være muligheten til å komme seg bort fra de shia-muslimske områdene av Irak. Palestinerne ber Abbas presse Iraks regjering til å gi dem pass og reisedokumenter til internasjonale reiser. De ber ham også koordinere med FN og den kurdiske regionalregjeringen i Nord-Irak for overføring av palestinere til Kurdistan. Palestinerne sier kurderne har akseptert å ta imot dem.

Etter Saddam Husseins fall har det vært en dramatisk nedgang i antall palestinere i Irak. Før USA invaderte Irak i 2003, anslo UNHCR at det var 34.000 palestinere i landet. Nå er bare 25 prosent igjen. I januar 2012 anslo UNHCR at det var 8.700 palestinere.

 

Hadde privilegier

En minoritetsrettighetsgruppe (MRG) i Irak sier palestinerne blir diskriminert fordi flertallsbefolkningen mener de hadde urettferdige privilegier under Saddam Husseins regime. Den gang fikk de fri bolig, fritak fra militærtjeneste og andre fordeler.

– Gammel misnøye basert på det som ble oppfattet som fordelaktig behandling av Baath-regimet fortsetter å styrke de nåværende fordommer, meldte MRG i november.

– Siden 2003 har irakiske tjenestemenn fra innenriksdepartementet uten årsak arrestert, slått, torturert, og i noen få tilfeller, med makt fått palestinske flyktninger til “å forsvinne”, meldte MRG.

 

Forrige artikkel– Det er jødiskheten i seg selv som forarger
Neste artikkelBlodløgnene serveres før påskehøytiden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.