– Iran tvinger Israel til militær konflikt

Trusselen fra Iran mot Israel handler ikke bare om president Mahmoud Ahmadinejads hatske retorikk eller den islamske republikkens atomvåpenprogram. Iran forsøker å bygge en rakettbase på Gaza-stripen som kan true hele det sentrale Israel. - Dette er ikke paranoia, skriver Alex Fishman, militærkorrespondent for Israels største avis, Yedioth Aharonoth. - Iran tvinger i virkeligheten en direkte militær konfrontasjon på Israel, mener han. Hittil har Iran ført en utmattelseskrig mot Israel ved hjelp av Hizbollah, Hamas og andre palestinske terrorgrupper. I vinter har krigføringen nådd et nytt klimaks, da Iran forsøkte å smugle inn på Gaza-stripen en leveranse av Fajar 3-raketten, som har en rekkevidde på om lag 70 kilometer. - Dette er ikke en liten rakett. Det er en rakett som iranerne produserer spesielt for Gaza-stripen, ved at den kan tas fra hverandre i deler og blir smuglet gjennom tunnelene inn til Gaza, skriver Fishman. Irans raketter truer Israel både fra nord og sør, og gjør den islamske republikken til "en konkret fiende". - Iranerne investerer ikke bare i ukonvensjonelle våpen, men også konvensjonelle, for å eliminere staten Israel eller i det minste å gjøre livet her utålelig, skriver Fishman. I slutten av januar skal israelske kampfly har bombet en konvoi med iranske Fajar 3-raketter som var på vei til Gaza-stripen i det nordlige Sudan. Detaljene omkring hendelsen er foreløpig uklare. - Titalls israelske fly deltok i Sudan-raid Flere titalls israelske jagerfly og droner deltok i bomberaidet mot en våpenkonvoi i Sudan i januar, skriver det amerikanske magasinet Time på bakgrunn av detaljerte beskrivelser fra to sentralt plasserte kilder i det israelske forsvaret. Selve bombingen ble gjennomført i to omganger av F-16 jagere. F-15 jagere patruljerte i nærområdet for å holde eventuelle fiendtlige fly borte. Etter at den første bomberunden var gjennomført, fløy droner over konvoien med kameraer for å sjekke om den var grundig ødelagt. Da bildene viste at den var bare delvis ødelagt, ble det gitt ordre til en ny runde med bombardement. Times kilder aviser at det er gjennomført to bomberaid mot våpenkonvoier, eller at et våpensmuglingsskip er bombet. - Det var bare ett raid, og det var en stor operasjon (...) med titalls fly, sier en av kildene. Det blir også fortalt at amerikanerne ble varslet om at Israel skulle gjennomføre en luftoperasjon i Sudan, men de var ikke involvert. - Dette var første gang iranerne prøvde å sende en så stor våpenleveranse til Hamas via Sudan, og det er sannsynligvis den siste, sier en av kildene. Flere iranere skal ha blitt drept i bombeangrepet.    

Trusselen fra Iran mot Israel handler ikke bare om president Mahmoud Ahmadinejads hatske retorikk eller den islamske republikkens atomvåpenprogram. Iran forsøker å bygge en rakettbase på Gaza-stripen som kan true hele det sentrale Israel.

– Dette er ikke paranoia, skriver Alex Fishman, militærkorrespondent for Israels største avis, Yedioth Aharonoth.

– Iran tvinger i virkeligheten en direkte militær konfrontasjon på Israel, mener han.

Hittil har Iran ført en utmattelseskrig mot Israel ved hjelp av Hizbollah, Hamas og andre palestinske terrorgrupper. I vinter har krigføringen nådd et nytt klimaks, da Iran forsøkte å smugle inn på Gaza-stripen en leveranse av Fajar 3-raketten, som har en rekkevidde på om lag 70 kilometer.

– Dette er ikke en liten rakett. Det er en rakett som iranerne produserer spesielt for Gaza-stripen, ved at den kan tas fra hverandre i deler og blir smuglet gjennom tunnelene inn til Gaza, skriver Fishman.

Irans raketter truer Israel både fra nord og sør, og gjør den islamske republikken til «en konkret fiende».

– Iranerne investerer ikke bare i ukonvensjonelle våpen, men også konvensjonelle, for å eliminere staten Israel eller i det minste å gjøre livet her utålelig, skriver Fishman.

I slutten av januar skal israelske kampfly har bombet en konvoi med iranske Fajar 3-raketter som var på vei til Gaza-stripen i det nordlige Sudan. Detaljene omkring hendelsen er foreløpig uklare.

– Titalls israelske fly deltok i Sudan-raid
Flere titalls israelske jagerfly og droner deltok i bomberaidet mot en våpenkonvoi i Sudan i januar, skriver det amerikanske magasinet Time på bakgrunn av detaljerte beskrivelser fra to sentralt plasserte kilder i det israelske forsvaret.
Selve bombingen ble gjennomført i to omganger av F-16 jagere. F-15 jagere patruljerte i nærområdet for å holde eventuelle fiendtlige fly borte.
Etter at den første bomberunden var gjennomført, fløy droner over konvoien med kameraer for å sjekke om den var grundig ødelagt. Da bildene viste at den var bare delvis ødelagt, ble det gitt ordre til en ny runde med bombardement.
Times kilder aviser at det er gjennomført to bomberaid mot våpenkonvoier, eller at et våpensmuglingsskip er bombet.
– Det var bare ett raid, og det var en stor operasjon (…) med titalls fly, sier en av kildene. Det blir også fortalt at amerikanerne ble varslet om at Israel skulle gjennomføre en luftoperasjon i Sudan, men de var ikke involvert.
– Dette var første gang iranerne prøvde å sende en så stor våpenleveranse til Hamas via Sudan, og det er sannsynligvis den siste, sier en av kildene. Flere iranere skal ha blitt drept i bombeangrepet.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSoldat straffet for å skyte palestinsk kvinne i foten
Neste artikkelIsraelsk patrulje ved Gaza angrepet
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise