Netanyahus vanskeligste valg

Skal Israel angripe Irans atomanlegg eller ikke? Vil Israel måtte avsløre sin egen atomkapasitet for å ha tilstrekkelig avskrekningsevne mot ayatollaenes bomber?

Statsminister Benjamin Netanyahus vurdering av iranske lederes grad av rasjonalitet vil være avgjørende i beslutningen om et eventuelt forhåndsangrep mot ayatallaenes atominstallasjoner. (Foto: GPO)

Skal Israel angripe Irans atomanlegg eller ikke? Vil Israel måtte avsløre sin egen atomkapasitet for å ha tilstrekkelig avskrekningsevne mot ayatollaenes bomber?

Louis Rene Beres, professor i internasjonal lov ved Purdue University i Indiana, USA, argumenterer logisk for at Iran er ute etter atomvåpen-kapasitet. Han har vanskelig for å forstå dem som tviler på dette, da Teheran har vist alle tegn på å velge “bomben” framfor å få en respektert plass blant verdens nasjoner.

Shaul Rosenfeld utdyper det samme poenget i en artikkel i Yedioth Aharonoth 2. oktober.

– Enhver logisk person vil forstå at ingen stat, samme hvor gal den må være, vil være villig til å betale en utålelig økonomisk, sosial og diplomatisk pris bare for å få atomenergi til sivile formål, i hvert fall ikke en stat som har kontroll over gigantiske olje- og gass-reserver, skriver Rosenfeld. Dersom ayatollaene er villig til å betale en så høy pris, må det bety at hensikten er å utvikle en atombombe.

Vurderingen Netanyahu må ta
I en artikkel i Ha’aretz 1. oktober drøfter professor Beres hvilke muligheter Israel har i møtet med ayatollaenes bombe.

Han slår først fast at Israel ikke kan stole hundre prosent på sitt rakettforsvar. Beres mener Israels beste håp må være at det skjer noen innenrikspolitiske omveltninger i Iran som får landet til å endre kurs. Sannsynligheten for å se et nytt regime i Teheran som inntar en radikal annen holdning til Israel er imidlertid liten.

Så lenge Israel har grunn til å tro at lederne i Iran vil opptre rasjonelt, kan Netanyahu forberede sitt folk på “leve med” en fiendtlig atommakt hundre mil mot øst. Dette vil sannsynligvis kreve at Israel går bort fra sin offisielle tvetydighet når det gjelder egen atomkapasitet. Israel vil måtte avsløre, helt eller delvis, sin kapasitet til å svare på atomaggresjon, og peke ut iranske byer som vil stå på ødeleggelseslisten dersom Israel skulle bli utsatt for et angrep.

Dersom det er grunn til å tvile på det iranske lederskapets rasjonalitet, blir oppgaven for israelske ledere betydelig mer vanskelig. Dersom irrasjonaliteten blir vurdert “lav”, kan Israel velge å stole på økt avskrekning og sine rakettforsvarssystemer. Blir irrasjonaliteten til iranske ledere vurdert “høy”, er det mulig at et forhåndsangrep mot iranske atominstallasjoner er det eneste rasjonelle valget Israels ledere kan ta.

– Man kan ikke forvente at noen land vil samarbeide på sin egen utslettelse, mener Beres.

Forrige artikkelJødisk mann skadet i skyteangrep på Vestbredden
Neste artikkelLieberman: – Nordmennene inntar en veldig fiendtlig innstilling til oss
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.