– Syria kan ikke knuse Israel

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Er Syria sterke nok til å klare et slikt oppdrag? spør Yedioth Aharonoth tre eksperter.

Alle svarer et klart “nei”. Selv om Syria vil kunne gjøre mye skade på israelske byer i en eventuell krig, er ikke landet i stand til å bringe Israel i kne, er konklusjonen.

Kan forårsake mye skade
– Selv om syrerne ikke har evne til å fjerne oss fra kartet som de ønsker, kan de fortsatt forårsake mye skade på hjemmefronten, i byer og landsbyer, sier professor i politisk vitenskap ved Notre Dame-universitet i Indiana, Alexander Bligh. Han tjenestegjorde som rådgiver under tidligere statsminister Yitzhak Shamir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bligh forventer ingen militær opptrapping mellom Israel og Syria, men mener Israel må ta nødvendige diplomatiske steg for å sikre at det blir slik.

– Ikke sannsynlig
Moshe Maoz, professor i islam og Midtøsten-studier ved Det hebraiske universitet i Jerusalem, tror Syria har mer å tape på en krig enn det Israel har.

– Syrias styrke og deres største trussel er de mange langdistanse-rakettene som hæren deres har, sier Maoz.

Heller ikke han tror en militær konflikt med Syria er veldig sannsynlig.

– Det er sannsynlig kun dersom Israel angriper Syria, eller ved en militær konflikt mellom Iran og Israel som fører til en krig også med Syria. En annen mulighet er om Israel angriper Libanon, og Syria gjør alvor av sine trusler og involverer seg, sier professoren.

Syrerne våger ikke angripe
Heller ikke tidligere fredsmegler under tidligere statsminister Yitzhak Rabin, Oren Sharon, tror noen av partene ønsker å gå til krig.

– Syrerne ville ikke våge å angripe Israel, det vil ikke skje. De er ikke Hizbollah. Syrerne og Israel har ingen interesse i dette fordi risikoen er vel kjent […] Grensen mot Syria har vært den roligste grensen jeg vet om, bortsett fra grensen til Jordan, i mange år, sier Sharon.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag