Tror på regimeskifte i Iran

Den israelske Iran-eksperten Menashe Amir har tro på regimeskifte i sitt fødeland, til et nytt regime som er noenlunde demokratisk og mer vennlig innstilt over for sine naboer.

Menashe Amir (70) har i en årrekke laget persiske radiosendinger for Israel Radio. Han er nå redaktør av den persisk-språklige nettsiden til det israelske utenriksdepartementet. Amir flyttet fra Iran til Israel da han var 19 år gammel. (Les mer om Menashe Amir på Wikipedia.)

– Jeg kommer fra Iran, jeg er en iraner, og jeg tror at iranerne er som de fleste andre mennesker. De ønsker seg et godt liv og demokrati. Det er det som gir meg håp at de vil klare å skape et fritt samfunn, sa Amir under et foredrag i Jerusalem 21. januar 2010.

To alternativer
Amir ser i hovedsak to muligheter for regimeskifte i Teheran:

1) Ayatollah-regimet faller sammen fra innsiden, og gir etter for opposisjonens protester. Internasjonalt press og sanksjoner kan bidra til å styrke denne prosessen.

2) Revolusjonsgarden tar over lederskapet i landet mer og mer. Denne prosessen er allerede i gang. I motsetning til de religiøse lederne, mangler de militære lederne i revolusjonsgarden moralske og religiøse verdier, bortsett fra at de ser på seg selv som foreløperne for Mahdi, shia-muslimenes messias-skikkelse. De fleste av lederne i revolusjonsgarden er uten utdannelse og har aldri besøkt et vestlig land.

Stor motstand
Ifølge Amirs anslag er minst 60 prosent av befolkningen i Iran motstandere av det nåværende regimet. Andre mener opposisjonen har støtte på opptil 70-80 prosent. Ayatollaene og president Mahmoud Ahmadinejad får først og fremst sin støtte fra fattige, religiøse shia-muslimer på landsbygda og de som er avhengig av regimet i form av lønn, pensjoner eller andre økonomiske fordeler.

Det har vært jevnlige demonstrasjoner i Iran etter presidentvalget i juni 2009. Framstående politikere, blant annet Mir Hossein Mousavi og Mahdi Karroubi, har stått fram med krav om reformer, men ikke regimeskifte. Den grønne bevegelsen, som begynte som en protest mot valgjukset, roper i dag “død over diktatoren”, noe som må tolkes som et ønske om et nytt regime. Tidligere har ayatolla Khomeini prøvd å balansere mellom de radikale og reformvillige. Etter valget har han satset alt på Ahmadinejad og Revolusjonsgarden, mener Amir.

Plan for regimeskifte
Er det fortsatt mulig å stanse Iran i å utvikle atomvåpen? Amir mener det kan være mulig hvis verdenssamfunnet satser på disse fem strategier:

1. Skape en veldig virkelig militær trussel ved å konsentrere marinestyrker i den persiske gulf og uttrykke trusler om krig mot det iranske regimet.

2. Utvide internasjonale sanksjoner som vil lamme den iranske økonomien på samme måte som ble gjort mot Gaddafis Libya.

3. Oppmuntre etniske minoriteter i Iran, som i utstrakt grad blir undertrykt og diskriminert, til å starte geriljakrig mot regimet.

4. Overføre penger til opposisjonsbevegelser i Iran, for å finansiere streiker, demonstrasjoner og annen motstandsaktivitet.

5. Få tre millioner eksil-iranere med på å påvirke lederne i deres nye hjemland til å bli med i arbeidet for regimeskifte i Iran.

Ayatollaenes ideologi
Iran-eksperten tok også fram eksempler på ayatollaenes ideologi under sitt foredrag. Deres endelige mål er å danne et nytt shia-islamsk imperium. Når Mahdi vender tilbake, vil hele verden konvertere til shia-islam.

I sin bok Towzihol-Mazael (Forklaringen på problemene), erklærte ayatollah Komeini at muslimer ikke må røre vantro, ikke ha noe med dem å gjøre eller komme i kontakt med dem. Jøder blir sett på som spesielt vantro. I boken Velayat-e faqih (Islamsk regjering) framstilte han jøder som kjeltringer, løgnere og fiender av islam.

Iranske ledere går inn for å utrydde staten Israel fra kartet fordi “urene jøder” bor på muslimsk land og kontrollerer al-Aqsa moskeen og andre hellige steder. Etter at shia-islam har tatt knekken på Israel, vil konfrontasjonen mot resten av Vesten og den kristne verden fortsette, sa Amir.

 

Forrige artikkelDe valgte å samarbeide med jødene
Neste artikkelNye voldelige sammenstøt i Hebron
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.