Israelerne ønsker ikke å drukne i Middelhavet

- Etter fallet til den egyptiske farao, kommer zionistregimet, om Allah vil, til å drukne i Middelhavet, sa den iranske generalmajoren Ataollah Salehi til nyhetsbyrået IRNA onsdag.
Våpenlast ombord på lasteskipet Victoria. (Foto: IDF)

Israelerne ønsker ikke å drukne. Derfor gikk elitesoldater i marinen til aksjon mot lasteskipet Victoria sent mandag kveld.Ombord fant de bakke-til-sjø raketter som Irans allierte terrorgrupper på Gaza-stripen kunne brukt, bokstavlig talt, til å realisere drømmen om å drukne zionister i Middelhavet.

Stemningen skal ha vært svært spent i marinestyrkenes operasjonssenter da Flotilla 13-avdelingen nærmet seg Victoria omkring 320 kilometer utenfor kysten av Israel. Liknende kontroller av skip i Middelhavet blir gjennomført flere titalls ganger i året, men denne gang var det ekstra god grunn til å tro at her var det en farlig last. Statsminister Benjamin Netanyahu godkjente personlig bordingen kort tid før marineskipene la inntil lasteskipet.

De israelske soldatene møtte ingen motstand fra mannskapet på det tysk-eide skipet. Snart hadde de lokalisert de mistenkelige containerne, som var lastet ombord i den syriske havnebyen Latakia, med bestemmelsessted Alexandria i Egypt. Mistanken ble styrket da de oppdaget at containerne var utstyrt med kraftige låser, noe som er uvanlig for containere som gir seg ut for å inneholde linser og bomull.

Den israelske etterretningen hadde ikke sviktet. Bak noen sekker med last av typen oppgitt på containerens fraktbrev, ble det avdekket granater og andre våpen, inkludert den kinesisk-produserte anti-skip raketten C-704. Onsdag formiddag ble det anslått at våpenlasten til sammen var på omlag 50 tonn.

Den israelske marinen har invitert utenlandske journalister til å inspisere våpenbeslaget. De har blant annet lagt fram en instruksjonsmanual på farsi, utstyrt med revolusjonsgardens logo, som ble funnet i en av containerne. Det skulle være liten tvil om hvor våpenlasten har sitt opphav, selv om den iranske generalmajoren prøvde å snakke seg bort fra det på onsdag. «Israel er et regime konstruert på løgner, som produserer løgner og fabrikasjoner,» hevdet Salehi.

Våpenbeslaget er tydeligvis ydmykende for iranerne, selv om Israel tidligere har stanset større leveranser enn lasten ombord på Victoria. I slutten av 2009 ble lasteskipet Francop stanset med flere ganger større våpenlast. Francop var på vei til Hizbollah i Libanon. En rekke andre iranske smugleroperasjoner er også stanset av de israelske forsvarsstyrkene de siste årene.

Operasjonen mot Victoria var først og fremst betydningsfull fordi den stanset leveransen av C-704 rakettene. I Irans våpenarsenal går den kinesiske raketten under navnet Nasr. C-704 har en rekkevidde på omkring 35 kilometer, og flyr bare noen få meter over havet. Med et stridshode på 130 kilo kan raketten gjøre betydelig skade på skip og offshore-installasjoner.

Ifølge israelsk etterretning har Hizbollah allerede bakke-til-sjø raketter av typen C-704 eller lignende. De brukte en C-802 rakett da de satte den israelske korvetten Hanit ut av spill 14. juli 2006 under Den andre Libanon-krigen.

Iran skal foreløpig ikke ha klart å få slike raketter fram til Hamas på Gaza-stripen. Dersom ikke lasten ombord i Victoria hadde blitt stanset, kunne C-704 rakettene ha endret maktbalansen og undergravd den israelske marinenes operasjonsfrihet utenfor kysten av Gaza-stripen. C-704 har rekkevidde til å ramme alle skip som går i havn i Ashkelon nord for Gaza-stripen. Ron Ben-Yishai i Yedioth Aharonoth påpeker også at rakettene kunne truet offshore-installasjonen på Yam Tatis-feltet, som forsyner Israel med naturgass.

Iranerne ønsker å drukne Israel i havet. Derfor kommer våpenleveransene til Hizbollah og Hamas å fortsette. I mange tilfeller lykkes Iran. For hver våpenlast som israelerne klarer å stanse, blir det antatt at flere slipper gjennom. I 2009, under Gaza-krigen, hadde ikke Hamas raketter som kunne nå Tel Aviv. Det har de nå, skriver Yaakov Katz i Jerusalem Post.

Bordingen av Victoria viser at sjøblokaden av Gaza-stripen må fortsette. Drukning i Middelhavet er ikke noe alternativ for Israel.

Relaterte lenker:
Irans forsøk på å smugle våpen til Hizbollah i august 2010 og Gambia i juli 2010 (The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center)

Tidligere forsøk på å smugle våpen sjøveien (IDF)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelAnti-skip raketter funnet i våpenskip
Neste artikkelIranske våpenfly tvunget ned i Tyrkia
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise