Iranerne hjalp jøder i nød

Iran hjalp jøder både under og etter Den andre verdenskrig, skriver professor Deborah Dwork.

Mandag var Den offisielle minnedagen for Holocaust-ofrene i Israel.

En nødhavn for jøder
I den forbindelse skrev Deborah Dwork, professor i Holocaust-historie ved Clark universitet, en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth om Iran. Landet som de siste årene har forsynt både Hizbollah og Hamas med våpen og utvikler atomvåpen, var en “nødhavn” for jøder under Den andre verdenskrig, skriver hun.

Ved en rekke ulike tiltak gjorde Iran det til offisiell politikk å hjelpe jødene som led av Nazi-Tysklands grusomheter. Dette var de alene om i hele den muslimske verden.

Jewish Agency arbeidet fra Iran
Mest kjent er historien om hvordan Iran opprettet en teltleir for flere hundre foreldreløse jøder utenfor Teheran. Disse barna og ungdommene ble sendt til Palestina straks de fikk innreisetillatelse.

Men i tillegg organiserte Jewish Agency i Iran sending av livreddende nødhjelpspakker til polske jøder som var blitt frigjort fra slavearbeid i Sibir, men som strandet i Sentral-Asia uten støtte fra noen.

20.000 reddet fra Irak
Da krigen var over fortsatte Irans tydelig hjelpsomme politikk overfor jøder. Regjeringen åpnet landets dører for jøder som flyktet fra pogromer i nabolandet Irak etter at staten Israel ble opprettet. Rundt 20.000 jøder ble slik reddet fra Irak til Iran og sendt videre til Israel.

Igjen var dette offisiell politikk, støttet av statsminister Said Maragai.

– I samsvar med vår tolerante tradisjon, som er stemplet inn i den iranske nasjonen gjennom 6.000 år, vil politikken med åpne dører for politiske og religiøse flyktninger fortsette, sa han tidlig på 1950-tallet.

– Iranere bør være stolte
I dag, rundt 32 år etter den iranske revolusjonen i 1979, har nasjonen en ganske annen politikk overfor jøder og Israel. President Mahmoud Ahmadinejad er en tydelig antisemitt, ønsker å utslette Israel og er en Holocaust-fornekter.

Historien gir ikke presidenten den fortellingen han trenger, påpeker Dwork. Han må derfor skrive om historien for å kunne framstille den slik han selv ønsker.

– Men fakta gir det iranske folk grunn til å være stolte av sine foreldres og besteforeldres sjenerøsitet mot jøder i nød. Dette burde absolutt være en arv av interesse for dagens iranere, mener professoren.

Forrige artikkelNetanyahu reiser til Tyskland og Frankrike
Neste artikkelDershowitz om folkeretten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no