Iran tungt inne i Irak

USAs okkupasjon av Irak medførte bare gode ting for Iran. Iran ble mer innflytelsesrik enn de noen gang hadde drømt om, sa Iraks visepresident Tareq al-Hashemi denne uken.

Irak er Irans tredje største handelspartner, etter Kina og De forente arabiske emirater. Handelen er på rundt 45 milliarder kroner, og voksende.

I juli ble det undertegnet en avtale som sikrer Iran en 2500 kilometer lang gassrørledning som krysser Irak mellom Iran og Syria, skriver Zvi Bar’el i Ha’aretz.

Sunni-ledere fra de irakiske områdene som rørledningen skal krysse, sier til utenlandske journalister at den kommer til å bli sabotert.

Sentralmyndighetene frykter at slike terrorangrep vil få Iran til å kreve utplassering av egne sikkerhetsstyrker langs traséen, og slik gjøre en iransk militær tilstedeværelse et faktum.
– Irak er et suverent land, og vil ikke legge seg inn under noen annen stat, sier al-Hashemi. Samtidig innrømmer han at Iran har en enorm påvirkningskraft i irakisk politikk.
Teheran har for eksempel forhindret Bagdad å fordømme Assad-regimets voldelige angrep mot demonstranter. Da Saudi-Arabia blandet seg militært i Bahrain, var shia-muslimer i Irak raskt ute med protestdemonstrasjoner, oppmuntret av Iran.

Irak har også utfordringer på grensen til Syria. I frykt for hva som kan komme dersom Assad-regimet faller, har irakerne gravd en tre meter dyp og
45 kilometer lang grøft langs grensen. Hele grenselinjen er 1100 kilometer lang, og kontrolleres av omkring 7500 soldater.

Irans største rival i Irak er Tyrkia. Tyrkerne har handel med Irak på nærmere 60 milliarder kroner i året.

Forrige artikkelJemenittiske jøder sliter under opprør
Neste artikkelOkkupasjonen og israelsk økonomi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.