Israel og Iran i fokus på republikansk debatt

De republikanske presidentkandidatene er delte i synet på et eventuelt israelsk angrep på iranske atomanlegg.
MItt Romney i debatt
- Dersom jeg blir president blir et statsbesøk til Israel min første oppgave, sa den mormonske presidentkandidaten Mitt Romney natt til onsdag. Foto: Gage Skidmore, flickr.com.

Presidentkandidat-debatten i Det republikanske partiet skulle natt til onsdag handle om amerikansk utenrikspolitikk. Det endte i praksis opp med å bli en debatt om Israel, Iran og et eventuelt militært angrep på Teherans atominstallasjoner.

I Constitution Hall i Washington var det særlig et israelsk angrep som ble drøftet, og hvordan de ulike kandidatene ville forholde seg til dette.

Kandidatene ble på et tidspunkt spurt om de ville hjelpe Israel med å få på plass et militært angrep mot Teheran.

Iran truer Israel
Kongressmedlemmet Michele Bachmann, Tea Party-bevegelsens kandidat, minnet alle om hva dette egentlig handler om. Israel blir truet på livet av Iran og føler derfor de må forsvare seg selv.

– [President Mahmoud] Ahmadinejad ønsker å fjerne Israel fra jordens overflate. Han har sagt at dersom han får atomvåpen, vil han bruke det til å utslette Israel fra jordens overflate. Han vil bruke det mot USA, hevdet Bachmann.

Herman Cain. Foto: Gage Skidmore, flickr.com.

Støtter en god plan
Herman Cain, som har bakgrunn fra næringslivet, lovet å støtte Israel dersom de har en god militær plan mot Iran.

– Jeg ville først forsikre meg om at de har en troverdig plan for suksess, klargjøre hva som er oppdraget og om det kan bli vellykket. […] Om Israel hadde en troverdig plan, som virket å kunne lykkes, så ville jeg støttet Israel, ja, forsikret den tidligere administrerende direktøren i Godfather Pizza.

Om planen var god nok ville også amerikanerne stått på deres side, dersom definisjonen av hva som ville vært målet var tydelig, la han til.

Ron Paul i 2007. Foto: Elise Amendola, AP Photo.

– Trenger de hjelp?
En større kritiker var veteranen Ron Paul, som slettes ikke ønsket å gi sin støtte til et slikt militært framstøt.

– Jeg ville ikke støttet det. Jeg forventer ikke at det skal skje, fordi den Mossad-lederen som nettopp gikk av sa at det ville være det mest idiotiske å gjøre i hele verden. Og det er et tungt argument i Israel. De er liksom ikke på kanten til å gjennomføre dette, sa han.

Men skulle et angrep finne sted er det likevel Israel selv som «må ta konsekvensen av det».

Fra Afrika til Iran
Mitt Romney (toppbildet) fikk egentlig et spørsmål om bistand til Afrika, men klarte å vri saken tilbake mot Israel og Iran. «Det rette for USA er å ta vare på Israel», var budskapet hans.

– Vi har en president nå [Barack Obama] som har hatt følgende agenda: Vi skal være venner med våre fiender og vise mangel på respekt overfor våre venner. Den rette kursen for USA er å møte Iran med tunge sanksjoner, reise sak mot Ahmadinejad for brudd på Genève-konvensjonen, uttalte den mormonske kandidaten fra Massachusetts.

– Det kommer til å gjøre bensin dyrere. Men det finnes ingen pris som ikke er verdt å betale for å forhindre en iransk atommakt. Det rette er å vise at vi bryr oss om Israel, at de er våre venner og at vi står sammen med dem. Dersom jeg ble president i USA ville min første utenlandsreise gå til Israel, for å vise verden at vi bryr oss om landet og regionen, sa Romney.

Newt Gingrich. Foto: Gage Skidmore, flickr.com.

Kritikk av Paul
Tidligere ordstyrer i Representantenes hus, Newt Gingrich, kritiserte først og fremst Ron Pauls tilnærming til Israel, om å la nærmest Israel være i fred uten strategisk støtte.

– Det ville blitt en veldig farlig verden dersom [Israel], fordi de følte seg forlatt, skaffet seg atomvåpen og tok dem i bruk mot Iran. Det er ikke en framtid noen av oss ville levd gjennom.

Han la til at han kun ville støtte en militær løsning på Iran-problemet dersom det var absolutt siste utvei.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise