Albania forsvarer Israel og fordømmer Iran

- Iran og deres leder, Ahmadinejad, er de nye nazistene, sier Albanias statsminister Sali Berisha.
Sali Berisha, Albanias statsminister, tok Israel i forsvar onsdag. Foto: EPP, flickr.com.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den muslimske statslederen i det moderate muslimske landet Albania, statsminister Sali Berisha, forsvarer Israel og fordømmer Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Den muslimske lederen nekter å danse etter arabernes pipe. Da palestinerne forsøkte å få vedtatt en resolusjon i FNs generalforsamling i september for anerkjennelse av en uavhengig palestinsk stat, kritiserte han PA. På tross av hvor upopulært dette har vært i muslimske kretser, har Berishas vennskap til Israel stått fast.

– Iran de nye nazistene
I et intervju med Yedioth Aharonoth forteller han åpenhjertig om sitt syn på litt av hvert av det som skjer i Midtøsten, ikke minst i Iran.

– Iran og deres leder, [president Mahmoud] Ahmadinejad er de nye nazistene. Og verden burde lære av Holocaust og stanse dem før det er for sent. Holocaust har lært den frie verdens samvittighet at et slikt scenario aldri må gjenta seg.

– Et Iran med atomvåpen er den største trusselen mot fred i Midtøsten og hele verden, ikke bare mot Israel. Den siste IAEA-rapporten viste at Iran arbeider mot å oppnå atomvåpen, og de vil ikke tillate at deres anlegg overvåkes. Sikkerhetsrådet må ta alle nødvendige steg for å forhindre et Iran med atomvåpen, mener statsministeren.

Villige til å krige
På spørsmål om Albania vil støtte et angrep på Iran, er Berisha ikke i tvil.

– Vi vil støtte et slikt valg og vi vil bli med, akkurat som vi har støttet operasjonen i Libya. Det vil ikke bli imot det iranske folk, men imot deres atomanlegg, svarer han.

Forholdet mellom Israel og Albania har blomstret de siste årene og Israel har nettopp åpnet en ambassade i Tirana. Sist Berisha var på besøk i Israel besøkte han, som muslim, Vestmuren. Han ble velsignet av rabbineren på stedet, Shmuel Rabinovich. Han var aldri oppe på Tempelplassen, der flere muslimske helligdommer i dag ligger.

Ingen snarveier
Berisha sier til den israelske avisen at han kjempet mot en palestinsk stat i FN fordi han mener det saboterer hele fredsprosessen.

– Forsøket på å gå rundt USA og Israel var galt. Fred mellom Israel og palestinerne må skje gjennom direkte forhandlinger og ved en sikkerhetsgaranti for begge parter. Snarveier hjelper ikke, hevder han.

Han understreker at Albania på ingen måte er imot palestinerne, og at de som sier noe annet har “misforstått”.

– Men vi har vår egen mening og vi mener det er den rette veien. Noen land, som har presset palestinerne til å ta radikale steg, har hatt uakseptable holdninger mot Israel. Løsningen må bringe på banen full sikkerhet for begge stater. Men jeg har ikke sett noen form for støtte for aksept og anerkjennelse av Israel, legger statsministeren til.

Albania eksempel til etterfølgelse
Sharia
har han heller ikke tro på, og mener alle regimer som baserer sitt styresett på religion er “dømt til å mislykkes”.

– De som protesterer på gatene i arabiske land kjempet for frihet og verdier som deles av alle mennesker, uavhengig av religion. Vestlige land må strekke ut sine hender og hjelpe dem å bygge demokratiske institusjoner, sier han.

Berisha bruker sitt eget land, Albania, som eksempel på hvordan land med muslimsk flertall burde styres.

– Albania er et land med religiøs toleranse. Vi er et multireligiøst land. Majoriteten av befolkningen er muslimsk, men aldri i vår lange historie har vi hatt interreligiøse problemer. Religion har ingen innflytelse på politikken, hevder han.

Til slutt i intervjuet oppfordrer han israelske turister og bedrifter å investere i Albania, fordi landet har “mye å tilby” begge parter.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise