– Angriper vi Iran, vil Syria ta hevn

Israeleres evne til å opprettholde et normalt dagligliv over tid blir viktig ved en eventuell krig mot Iran, mener Meir Dagan.

Tidligere Mossad-sjef Meir Dagan har tidligere lekket sin motstand mot Iran-angrep til mediene. Nå snakker han åpent ut. (Foto: GPO)
Tidligere Mossad-sjef Meir Dagan har tidligere lekket sin motstand mot Iran-angrep til mediene. Nå snakker han åpent ut. (Foto: GPO)

I sitt første fjernsynsintervju etter sin avgang som Mossad-sjef, kommenterte Meir Dagan en eventuell krig mot Iran og hva det kan koste Israel.

– Mahmoud Ahmadinejad er sofistikert kun når hans publikum ikke er den israelske befolkningen eller det vestlige publikum. Jeg tror folket i Iran er sofistikerte og smarte, og vi burde ikke undervurdere dem, sa han på Channel 2 sitt program “Fakta” (Uvda) fredag.

Kritiserer regjeringen og blir kritisert
Etter sin avgang har Dagan rettet kraftig kritikk mot statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak, som han beskylder for å være mer aggressive enn ham selv i Iran-spørsmålet. Israelsk presse spekulerer i om hans sverting av sine tidligere sjefer handler om bitterhet, siden han ikke fikk lov å forlenge åremålet sitt som Mossad-sjef ytterligere. Både store deler av pressen og flere politikere har kritisert ham for sin åpenhet i et slikt sensitivt spørsmål, som de frykter kan skade Israels sikkerhet.

Vil Israel takle påkjenningen?
Ifølge Dagan står Israel nå i fare for å bli rammet av flere motangrep dersom de velger å angripe Irans atomprogram, både fra Iran selv, Hizbollah, Hamas og Syria.

– I lys av Syrias problematiske situasjon, er det godt mulig at syrerne ville blitt med. Det vil dra Israel inn i en regional krig, hevdet Dagan.

– Det er også et spørsmål om hva som vil skje etterpå, og hvilken pris vi må betale som et resultat av vårt trekk mot Iran. Graden av ødeleggelser [i Israel], graden av et paralysert dagligliv,  israelernes evne til å opprettholde en normal livsstil over tid – prisen vi vil betale i menneskeliv vil bli høyere, sa Dagan.

Forrige artikkelVil ha raske tiltak mot Syria
Neste artikkelIsraelsk firma skaper revolusjon i kreftbehandlingen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no