Ny sabotasjeaksjon mot Irans atomprogram?

Søndag ble syv personer, inkludert noen “utlendinger”, drept av en eksplosjon på en stålfabrikk i Iran.

Rapport fra det offisielle nyhetsbyrået IRNA.
Rapport fra det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

Det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Fars melder at utlendinger var blant de drepte.

– Eksplosjonen på Ghadir stålfabrikk drepte syv personer og tolv personer fikk alvorlige skader, sier Azizulah Seifi, guvernøren i Yazd.

– Det skjedde på søndag og forårsaket døden til flere utenlandske arbeidere, legger han til. Guvernøren opplyser at “fabrikken tilhører den private sektoren”.

Årsaken til eksplosjonen er fortsatt uavklart. Først hevdet iranerne at vann hadde trengt inn i smeltekammeret for stål, og siden ble det meldt at ammunisjon som var brakt til fabrikken hadde eksplodert, skriver Ron Ben-Yishai Yedioth Aharonoth.

 

Sabotasjeaksjon?

I israelske medier antydes det at Iran kan ha vært utsatt for en ny sabotasjeaksjon.

– Tidligere rapporter har indikert at det finnes hemmelige atominstallasjoner i Yazd-områder, skriver journalist Yaakov Katz i Jerusalem Post. Han påpeker at Iran tidligere har brukt tilsynelatende sivile fabrikker til å skjule sin hemmelige atomaktivitet. Det skal være kjent, ifølge Katz, at iranerne har en gruve i området hvor de utvinner uran, og et anlegg hvor uranen blir omdannet til såkalt “yellowcake”.

– Det er også mulig at stålfabrikken bare var en stålfabrikk uten en militær bruk eller bruk relatert til atomprogrammet. Det er likevel mulig at fabrikken produserte ståldeler til raketter eller sentrifuger som blir brukt til å anrike uran. I begge disse tilfellene, vil en sabotasje mot et slikt anlegg kunne bidra til å forsinke Irans atom- og rakettprogram, skriver Katz.

 

Spesialstål

Den tyske avisen Die Welt har nylig rapportert om salg av spesialstål fra Nord-Korea til Iran og Syria. Det er behov for stål som kan tåle ekstra stort trykk og varme i sentrifuger som brukes for anrikning av uran. Spesialstål brukes også i motoren til ballistiske raketter som iranerne holder på å utvikle. Verken Iran eller Syria har hittil klart å produsere slikt stål på egenhånd, og måtte derfor kjøpe stål fra Nord-Korea til sine atom- og rakettprogram, skrev Die Welt på bakgrunn av vestlige etterretningskilder.

– Det er veldig sannsynlig at denne rapporten kan knyttes til eksplosjonen på stålfabrikken Yazd søndag, skriver Ben Yishai. De utenlandske arbeiderne som guvernøren nevner, kan være eksperter fra Nord-Korea som gir opplæring i å produsere spesialstål, forklarer han.

Eksplosjonen fant sted på kveldstid, etter klokken 19.00 ifølge guvernørens opplysninger.

– Det er vanskelig å avvise at dette kan ha vært en planlagt sabotasjeaksjon, eller som media liker å kalle det – “en mystisk eksplosjon”, skriver Ben Yishai.

 

Forrige artikkelGavetips 12: Maleri med Israel-motiver av Ida Husveg
Neste artikkelFN: – Fem tusen er drept i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.