Attentatmenn på motorsykkel leverte budskap til Irans ledere

– De som drepte atomeksperten i Teheran nekter å leve med en iransk atombombe, men gir samtidig signal om at krigen kun handler om atomvåpenprogrammet, skriver Amir Oren i Ha’aretz.

Bilde fra åstedet i Teheran. (Skjermdump fra Press TV)
Bilde fra åstedet i Teheran. (Skjermdump fra Press TV)

Utvikling av atomvåpenkapasitet hviler på tre bærebjelker: atommaterial, utstyr og mannskap. Det kreves tilstrekkelig mengde og kvalitet av uran eller plutonium. Det kreves også utstyr for å sette sammen et atomstridshode, og andre våpensystemer (raketter, fly etc.) til å avlevere det. Sist, men ikke minst, kreves det eksperter som kan utvikle og håndtere det hele.

– Selv de mest ivrige shia-muslimer, som tror på Allah og hans tre profeter, har nok vanskelig for å tro at det bare er en tilfeldighet at folk i Irans atomindustri blir blåst i luften av eksplosjoner. Og det er nettopp disse folkene, og ingen andre, som omtrent hver annen måned står overfor sin død, skriver Oren.

 

Viktige signal

Iran er alltid raskt ute med å anklage Israel for attentatene. Spørsmålet hvem som står bak, er ikke så viktig å avklare, mener den israelske journalisten.

– Det har ikke noe å si om attentatene er “Made in Israel” eller utført av ukjente angripere som bare deler en felles fiende med Israel i form av et fanatisk islamsk regime i Teheran, skriver Oren. Det viktigste for Israel er at Irans atomeksperter og ayatollaher oppfatter signalene.

Oren skisserer følgende hovedpunkter.

1. Hver eneste iransk atomforsker skal vite at han står i fare for å bli eliminert. Vestlig etterretning, muligens med Mossad i spissen, vet nok om atomprogrammet til å sette nøkkelpersoner ut av spill.

2. Krigen retter seg spesifikt mot Irans militære atomprogram. Det forteller at de som sender angriperne ikke vil akseptere et Iran med atomvåpen, de er bestemt på å skade alle sider ved atomprogrammet. Dersom atominstallasjoner skulle bli skadet eller ødelagt i en framtidig konflikt, vil de rette folkene kunne være i stand til å gjenoppbygge dem. Attentantene skal begrense Irans mulighet til å gjenopplive det militære atomprogrammet.

3. Den selektive og målrettede krigen fra vestlig side overlater til iranske ledere å bestemme krigens bredde og skala. Dersom Vesten angriper bredt, vil Irans svar måtte bli omfattende. Angriper Vesten kun atominstallasjoner, vil Iran fortsatt ha oljeinstallasjoner, militære baser og ledernes eget liv i behold. Leverer de kraftig gjengjeldelse på et selektivt vestlig angrep, vil de stå i fare for å miste også dette.

Det var et slikt budskap attentatmennene på motorsykkel avleverte til iranske ledere i Teheran tirsdag morgen.

 

Forrige artikkelIDF rev ulovlig utpost
Neste artikkelNTBs ekstreme overfokus på Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.