Barak: – Iran-angrep er ”veldig langt borte”

– Internasjonale tiltak for å stanse Irans atomvåpenprogram virker, og en avgjørelse om et eventuelt israelsk angrep på Iran er ”veldig langt borte”, sier forsvarsminister Ehud Barak.

Forsvarsminister Ehud Barak (t.h.), statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarssjef Benny Gantz.
Forsvarsminister Ehud Barak (t.h.), statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarssjef Benny Gantz.

Forsvarsministeren sa onsdag morgen til Hærens Radio at USA kjenner Israels posisjon og planer. Han avviste en uttalelse fra USAs forsvarssjef Martin Dempsey fra desember som den gang hevdet at Israel neppe vil oppdatere USA i forkant av et angrep.

– Den kommentaren [fra Dempsey] skulle legge press på Israel til ikke å angripe Iran, forklarte Barak.

General Dempsey kommer til Israel denne uken, for første gang etter at han ble forsvarssjef i september. Radiojournalisten spurte Barak om Washington krever varsel fra Israel før et angrep mot Iran.

– Vi har ikke tatt noen avgjørelse om å gjøre dette. Det hele er veldig langt borte, svarte Barak, ifølge Jerusalem Post.

– Jeg tror ikke vårt forhold til USA er slik at de ikke har det minste peiling på hva vi snakker om, la han til.

Journalisten spurte hva ”langt borte” betyr. Er det uker eller måneder?

– Jeg vil ikke gi noen anslag. Det er absolutt ikke umiddelbart. Jeg ønsker ikke å framstille det som om det vil skje i morgen, sa Barak.

 

Press mot Iran

Etterretningsinformasjon som Israel vil presentere under Dempseys besøk indikerer at Iran ikke ennå har tatt en endelig beslutning om å bygge et atomstridshode.

– Iran fortsetter å utvikle sin atomkapasitet, men de har ennå ikke besluttet å bruke sin kapasitet til å sette sammen et atomvåpen – eller, mer presist, et atomstridshode på toppen av en rakett, skriver Amos Harel og nyhetsbyrået Reuters i Ha’aretz.

Regimet i Iran står overfor større ytre og indre press enn på lang tid. Fra det internasjonale samfunnet møter det dem bitende sanksjoner og trusler om militær aksjon, på hjemmebane økonomiske problemer (blant annet en rasende inflasjon) og politisk ustabilitet før parlamentsvalget i mars. Dersom opposisjonen vinner i mars, vil de etablerte makthaverne enten måtte innrømme nederlag eller forfalske resultatene, slik det tilsynelatende skjedde under presidentvalget i 2009.

 

Forrige artikkel– Det israelske samfunnet sekulariseres
Neste artikkelSlik går det når noen vil ha dialog med Hamas-leder Ismail Haniyeh
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.