Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hør foredrag om historien til forholdet Israel-Iran

Conrad Myrlands foredrag om Iran-Israel. (Illustrasjonsfoto: MIFF)
Conrad Myrlands foredrag om Iran-Israel. (Illustrasjonsfoto: MIFF)
Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, forteller historien om Irans forhold til Israel før og etter den islamske revolusjonen i 1979.

Her kan du høre foredraget som Conrad Myrland holdt i Israel-gruppen i Moss torsdag 16. februar 2012.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mkAzXTSOaWw[/youtube]

Noen smakebiter fra manuskriptet (kan avvike noe fra framføring):

– Iran var det andre muslimske landet, etter Tyrkia, som anerkjente den moderne staten Israel – det skjedde de facto allerede i 1951. Regjeringen i Jerusalem så på Iran som en naturlig alliert som et ikke-arabisk land i periferingen av den arabiske verden.

– Men forholdet mellom sjahens Iran og Israel var langt fra idyllisk. I 1975 stemte han for eksempel for FN-resolusjonen som erklærte zionisme som rasisme. (Resolusjonen ble siden trukket tilbake av FN.)

– I 1979 ble det som hadde vært Israels handelskontor i Teheran overtatt av PLO og formelt anerkjent som Palestinas ambassade.

– Israel hadde minst tre grunner til å svare positivt da franske våpenhandlere kom med en henvendelse på vegne av iranerne under Irans krig mot Irak.

– Libanon har vært den mest dødelige krigsskueplassen i den 33 år lange krigen mellom Iran og Israel.

– Ayatollah Khamenei overtok som øverste leder i Iran i 1989. I hans øyne er Israel «en kreftsvulst» som «må fjernes fra regionen». (CNN, 15. desember 2000).

– President Mahmoud Ahmadinejad har gjort det klart gang på gang: Israel – det han kaller det zionistiske regimet – skal bort. Han har hevdet at jødene må få seg en stat i Europa, og han har hevdet de kan få sitt eget land i Canada og Alaska.

– Den iranske pensumlitteraturen gir opplæring i hat og avslører et utdanningssystem som forbereder skoleelever for krig og martyrkamp mot Vesten, og spesielt mot USA og Israel.

– Iran hadde atomambisjoner allerede før den islamske revolusjonen. Det iranske atomprogrammet måtte begynne nesten på bar bakke igjen etter Irak-Iran krigen.

– Under valgkampen i 2009 lovte Benjamin Netanyahu å styrte Hamas-regimet og stanse Irans atomvåpenprogram. Statsministeren rir på en kraftig popularitetsbølge, selv om ingen av disse løftene foreløpig er oppfylt. Men det ser ut som om Netanyahu kan få en ny fireårsperiode på å innfri sitt løfte.

– Iran har allerede raketter som kan nå hele Europa.

– Den israelske historikeren Benny Morris skrev et dystert essay i 2007, hvor han beskriver et iransk atomangrep mot Israel.

– USA og EU har gradvis innført sanksjoner mot Iran, men israelske ledere mener det som hittil er gjort kommer for sent og er utilstrekkelig. Både USA og Israel har uttrykt gjentatte ganger at en militær aksjon mot Irans atominstallasjoner ikke kan utelukkes som en siste utvei.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart