Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iranerne går til valgurnene

Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)
Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)
I dag skal iranerne velge mellom en religiøs og en politisk tøff linje. Det er ventet at Khamenei vil styrke sin makt i forhold til Ahmadinejad.

I dag er det valg til parlamentet i Iran. Det er ventet at valgresultatet vil styrke makten til ayatollah Ali Khamenei ytterligere i forhold til president Mahmoud Ahmadinejad.

Men i utenrikspolitikken har ikke iranerne noe reellt alternativ. Begge rivalene er enige om å fortsette atomprogrammet og ha en tøff utenrikspolitisk linje.

Ved sist valg i landet, presidentvalget i 2009, brukte myndighetene tøff vold mot demonstranter som protesterte mot valgfuks. Den offisielle opptellingen ga Ahmadinejad flest stemmer, men åpenbar og utildekket valgfusk forekom flere steder i landet. Skulle prosentandelen velgere bli lav i år, kan det tolkes som at misnøyen etter valget i 2009 fortsatt er stor, tror Jerusalem Post.

Mange mener protestene i Teherans gater i 2009, var en viktig inspirasjon for demonstrantene som dro i gang protestene i arabiske land fra tidlig i 2011.

Iran er i en vanskelig økonomisk situasjon.  Sanksjoner fra EU og USA gjør sin virkning, inflasjonen er på 21 prosent. De som er kritiske til Ahmadinejad hevder dette er hans skyld, siden han i 2010 innførte faste månedlige utbetalinger til innbyggerne i stedet for subsidier på bensin og mat.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart