Iranerne går til valgurnene

I dag skal iranerne velge mellom en religiøs og en politisk tøff linje. Det er ventet at Khamenei vil styrke sin makt i forhold til Ahmadinejad.
Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)
Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)

I dag er det valg til parlamentet i Iran. Det er ventet at valgresultatet vil styrke makten til ayatollah Ali Khamenei ytterligere i forhold til president Mahmoud Ahmadinejad.

Men i utenrikspolitikken har ikke iranerne noe reellt alternativ. Begge rivalene er enige om å fortsette atomprogrammet og ha en tøff utenrikspolitisk linje.

Ved sist valg i landet, presidentvalget i 2009, brukte myndighetene tøff vold mot demonstranter som protesterte mot valgfuks. Den offisielle opptellingen ga Ahmadinejad flest stemmer, men åpenbar og utildekket valgfusk forekom flere steder i landet. Skulle prosentandelen velgere bli lav i år, kan det tolkes som at misnøyen etter valget i 2009 fortsatt er stor, tror Jerusalem Post.

Mange mener protestene i Teherans gater i 2009, var en viktig inspirasjon for demonstrantene som dro i gang protestene i arabiske land fra tidlig i 2011.

Iran er i en vanskelig økonomisk situasjon.  Sanksjoner fra EU og USA gjør sin virkning, inflasjonen er på 21 prosent. De som er kritiske til Ahmadinejad hevder dette er hans skyld, siden han i 2010 innførte faste månedlige utbetalinger til innbyggerne i stedet for subsidier på bensin og mat.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise