Barak: – Frykt for angrep får Iran til å bremse

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier Iran frykter et militært angrep fra USA eller “en annen aktør”. Derfor nøler ayatollaene med å skru sammen den første atombomben.

Ehud Barak mener år 2012 blir et avgjørende år når det gjelder atomtrusselen fra Iran. (Foto: Robert D. Ward, Pentagon)
Ehud Barak mener år 2012 blir et avgjørende år når det gjelder atomtrusselen fra Iran. (Foto: Robert D. Ward, Pentagon)

Iran er redd for handlinger mot dem fra USA eller fra et annet sted, sa Barak til Israel Radio i et telefonintervju torsdag, melder Jerusalem Post. Iran har de siste årene jobbet for å forsterke og spre sine atominstallasjoner utover hele landet for å motvirke skaden et potensielt militært angrep vil ha, sa Barak.

 

Informasjonssamarbeid mellom Israel og USA

Forsvarsministeren fortalte at det er fullt samarbeid mellom USA og Israel når det gjelder det iranske atomprogrammet. Han mener at Israel ikke kan stå på sidelinjen eller tillate seg selv å miste sin frihet i forhold til et mulig angrep mot de iranske atominstallasjonene.

I et intervju i Tyskland på onsdag understreket Barak at Israel kommer til å bestemme selv hva de kommer til å gjøre med det iranske atomspørsmålet. Det er den israelske regjeringen som er nødt til å ta avgjørelser vedrørende Israels sikkerhet og fremtid, sa han.

– 2012 kommer til å være et avgjørende år i forhold til den iranske atomtrusselen, sa Barak.

Det internasjonale samfunnet har brukt diplomati og sanksjoner for å prøve å få Iran til å stanse sitt atomprogram.

 

Hva USA og Israel ser forskjellig

Selv om Barak understreker godt samarbeid med USA, er Washington og Jerusalem delt i synet på når fristen går ut for å stanse Iran med militære midler. Israel mener iranerne ikke kan stansens når de har anriket tilstrekkelig med uran og/ eller fått et visst antall sentrifuger i drift ved Fordow-installasjonen i Qom. Israel mener seg ikke i stand til å ødelegge anlegget, og Israels tidsfrist for å angripe Iran vil derfor sannsynligvis løpe ut i løpet av noen uker. USA har kapasitet til å lykkes med bombing av Fordow også på et senere tidspunkt, og har derfor en lengre tidshorisont, skrev Caroline Glick, redaktør i Jerusalem Post, 5. mars 2012.

 

 

Forrige artikkelRivlin tror på nyvalg i 2012
Neste artikkelIsrael vil ikke samarbeide med FN-granskning av bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag