Iran avviser vestlige krav rundt atomplaner

Iran avviste søndag vestlige krav om å stenge atombunkeren Fordo, og kommer heller ikke til å slutte med å anrike uranium til et høyt nivå. Israelske kilder sier det er positivt at Iran viser sitt egentlige ansikt.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad avviser Vestens krav om å stanse anrikningen av uran. (foto: Daniella Zalcman)
Irans president Mahmoud Ahmadinejad avviser Vestens krav om å stanse anrikningen av uran. (foto: Daniella Zalcman)

Israelske kilder forteller Yedioth Aharonoth at de er glade for å se Teheran vise sitt egentlige ansikt ved å avvise kravene, og tror at den amerikanske presidenten Barack Obama kan bli nødt til å stramme inn på sanksjonene.

Diplomater i Israel uttykte tilfredshet over Irans avvisning av de vestlige forslagene i forhold til atomkrisen.

– Når det gjelder Israel, er den iranske responsen en god en, sa en kilde.

Det har blitt spekulert i om dette kommer til å tvinge USAs president Barack Obama til å komme med tøffere sanksjoner mot Iran.

Forsøker å utfordre Obama
Videre mener kilder at Iran kanskje gjør sin posisjon tøffere i et forsøk på å utfordre Obama.

– De tror at Det hvite hus ikke ønsker en konflikt i et valgår. Med en gang de kommer med et offentlig standpunkt kommer vi til å vite akkurat hvor økonomisk stresset de er, hevder en offentlig tjenestemann til den israelske avisen.

En annen tjenestemann sier til avisen at iranerne prøver å stanse ting og få mer tid.

Verdensmaktene kommer til å holde neste runde atomforhandlinger med Iran 14. april i Istanbul. Til tross for at Iran avviste de vestlige kravene søndag, virker det som om de kommer til å gå med på å delta i forhandlingene.

Netanyahu: Kravene til Iran må være klare
Etter et møte med den italienske statsministeren Mario Monti, kommenterte Netanyahu situasjonen med Iran.

– Vår politikk angående Iran har ikke blitt endret. Vi har sett at Iran bruker samtalene til å stanse ting og bedra. Vi kommer til å følge med i samtalene. Kravene til Iran må være klare: å fjerne det anrikede materialet, stoppe stanse anrikningen og demontere anlegget i Qom.

I en tale på Irans årlige dag for å feire sine atomprestasjoner advarte den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad vestlige land, om at Iran kommer til å fortsette med sin raske vitenskapelige utvikling.

– Atomindustrien er som et lokomotiv som kan føre andre industrier med seg. Det er som verdensromsindustrien som har hevet dusinvis av underindustrier med seg, og det er klart at vi må fortsette denne veien, ble han sitert å ha sagt av det iranske statlige nyhetsbyrået.

Forrige artikkelIsraelere jobber mer enn OECD-snittet
Neste artikkelNytt angrep på gassrøret fra Egypt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag