IAEA ser framgang i atomsamtaler med Iran

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) møtte iranske representanter i Wien tirsdag. Samtalene skal ha vært positive og vil fortsette mandag.

IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: IAEA)
IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: IAEA)

IAEA ønsker å granske atomprogrammet til Iran, for å finne ut om iranerne virkelig har en skjult plan om å utvikle atomvåpen. Under pressekonferansen etter møtet indikerte begge parter at de hadde kommet til enighet på enkelte områder, at samtalene var nyttige og at de vil fortsette mandag.

Ønsker fastlagt program
Irans ledende delegat Ali Asghar Soltanieh forklarte at Iran ønsker et så fastlagt program som mulig for hvilke anlegg som skal besøkes under inspeksjonene.

– Samtalene endte med framgang […] Det var fruktbare diskusjoner i et veldig konstruktivt miljø, sa han.

Positiv til utviklingen
Visegeneralsekretær i IAEA, Herman Nackaerts, var også positiv til samtalene så langt. Han kom ikke med noen konkrete svar på om IAEA har fått tilgang til Parchin-anlegget, hvor de mistenker at iranerne holder på å utvikle atomvåpen i all hemmelighet. De siste tre månedene har landet nektet inspektører adgang til denne militære basen.

– Vi snakket om en rekke muligheter for hvordan vi kan føre byråets verifikasjonsprosess framover på en mest mulig og strukturert måte. […] Vi har fokusert på saker relatert til mulige militære dimensjoner ved Irans atomprogram som ikke er blitt redegjort. Det var en god meningsutveksling, mener Nackaerts.

Iran har gitt etter på krav
En kilde på innsiden av samtalene sier til Yedioth Aharonoth at begge parter hadde lyktes med å “stenge gapet noe” mellom dem. Selv om iranerne fortsatt krever et veikart for hvordan inspeksjonene eventuelt skal skride framover, krever de ikke lenger en detaljert oversikt over ethvert trinn i inspeksjonene. Slike krav ble senest avvist av IAEA under samtaler i mars.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise